Gabor Kiralji i njegova legendarna trenerka

Postoje ljudi koji daju ogroman novac kako bi nabavili skupu garderobu i tako “naterali” druge da govore o njima.

Originalno objavljeno 6.6.2016.

Ali mi, fudbalski fanovi, znamo jednog golmana koji je u tome uspeo zahvaljujući najobičnijem i najjeftinijem modelu trenerki.

Poznato je da golmani uglavnom nisu potpuno normalni, a za Gabora Kiraljija definitino možemo da kažemo da je “malo na svoju ruku”.

Gabor Kiralji
Izvor fotografije: https://d3nfwcxd527z59.cloudfront.net/content/uploads/2020/04/31144640/Gabor-Kiraly-Crystal-Palace.jpg

Mađarski veteran, koji je svetsku slavu stekao svojim povremenim nastupima u Premijer ligi, ovog leta će postati nastariji učesnik Evropskog prvenstva ikada. On ima punih 40 godina i biće deo nacionalnog tima Mađarske i vrlo je verovatno da će Kiralji oboriti rekord Lotara Mateusa, koji je kao tridesetdevetogodišnjak nastupao na Euru.

Svi koji su jednom u svom životu gledali neki od mečeva na kojima je branio Gabor Kiralji, zapamtili su ga za ceo život. Reč je o golmanu koji uvek na utakmici nosi donji deo najobičnijih sivih, pamučnih trenerki. Dres je po pravilu uvučen u “trešu”, a štucne idu preko nogavica. Prizor koji se ne zaboravlja.

Ovakav stajling nije redak u balonima za fudbal, gde najgori ili najdeblji član tima, kada shvati da je  duduk, počne na termin da dolazi u pamučnoj trenerci i da glumi golmana.

Gabor Kiralji je bio predmet sprdnje protivničkih navijača gde god da je branio.

“Ja nisam supermodel, nego golman. To je pre svega pitanje komfora.”

“Igrao sam na terenima gde je gola zemlja, ili je trava zimo potpuno smrznuta, tamo da vas noge bole kada padnete. Prema tome, donji deo trenerki je logičan izbor.”

“Uvek nosim trenerke za jedan broj veće, da bih olakšao kretanje. Probao sam da nosim šorts dok sam branio u Nemačkoj i Engleskoj, ali mi ne prija. Bitniji je kranji rezultat od izgleda.”

Izvor fotografije: https://tmssl.akamaized.net/images/foto/galerie/gabor-kiraly-1408026599-2312.jpg?lm=1483605707

I Kiralji ima priliku da se poslednji smeje. Koliko god mu se rugali, on je uspeo – ide na Euro sa punih 40 godina, a u kvalifikacijama je imao maetralne partije.

Za sada su sigurne dve stvari:

  1. Gabor će biti najstariji učesnik Evropskog prvenstva
  2. Gabor će imati jedinstven stajling

Ti napraviš unikatnu frizuru, odigraš jednu utakmicu i već sutradan hiljade i hiljade klinaca širom sveta napravi istu frizuru. Slično je i sa kopačkama sa fensi bojama i šarama. Ali niko nije kao Gabor Kiralji. Čak i golmani u “beton” ligama ne nose više obične trenerke, jer ne znaju šta je dobro.

Na kraju, slučaj Gabora Kiralji je nas podseća da nije važno kakvu opremu nosiš, nego kako igraš.