Ali Dia: Najveća prevara u istoriji Premijer lige

Kroz Premijer ligu je prošlo toliko igrača da im se ne zna broj i većini njih posle 20 godina ne možemo da se setimo imena. Ali jedan čovek je ušao u legendu, iako je u Premijer ligi odigrao samo 50 minuta.

Njegovo ime je Ali Dia, znaju ga svi navijači Sautemptona, ali i ostali ljubitelji Premijer lige. Njegov transfer poznat je kao najveća prevara u istoriji Premijer lige.

Svoj prvi i poslednji nastup u profesionalnom fudbalu zabeležio je 23. novembra 1996. godine, kada je u 32. minutu utakmice zamenio Sautemptonovu legendu Meta Le Tisijea, koji se požalio na povredu. Ali Dia je bio toliko loš da ga je menadžer “svetaca” Grem Sunes izveo iz igre u 85. minutu igre.

“Skakutao je po terenu kao Bambi na ledu. Bilo je sramota gledati ga”. Ovako je Le Tisije opisao taj događaj sa meča protiv Lidsa.

Način na koji je Ali Dia došao u Sautempton može se opisati jedino kao filmski.

Iz današnje perspektive, to je prosto neverovatno.

Kad te preporuči lično Džordž Vea

Ali Dia je u Sautempton došao na preporuku Džordža Vee, koji je u to vreme bio fudbalska megazvezda. Vea je pozvao menadžera Grema Sunesa, rekao mu da želi da mu preporuči svog rođaka Ali Diu, koji je igrao za Pari Sen Žermen i reprezentaciju Senegala.

Naivni Sunes je prihvatio predlog i pozvao napadača na probu, pa mu odmah zatim ponudio i ugovor na mesec dana.

Ispostavilo se da je sve bila laž.

Sunesa je zvao lažni Vea, odnosno prijatelj Ali Die. Ovaj nikada nije igrao za PSŽ, a naročito ne za reprezentaciju Senegala. Jedva da je i igrao fudbal i to u nižim ligama Francuske i Nemačke. Pokušavao je da zaigra i u engleskoj konferenciji, ali nigde nije prošao probu.

Onda se skovao genijalan plan i dobio priliku da zaigra u Premijer ligi. Zahvaljujući lakovernom Sunesu.

grem sunes
Grem Sunes, jedini koji je naseo na foru

Ispostavilo se da su ovi momci prvo pokušali da “izrade” Harija Rednapa, koji je u to vreme bio menadžer Vest Hema, ali ih je stari preverant prozreo.

U Sautemptonu su brzo shvatili da su ispali budale, ali do danas nije jasno zašto je Sunes odlučio da baš ovog igrača uvede u igru umesto Le Tisijea.

“Bio je to najbizarniji incident za 17 godina, koliko sam proveo u Sautemptonu”, rekao je Le Tisije kasnije.

Ali Dia se, kada je zamenjen pre kraja utakmice, istuširao, spakovao, otišao u hotel, pokupio stvari i pobegao. Niko iza Sautemptona više nikada nije uspeo da stupi u kontakt s njim.

A njegovo ime ušlo je u istoriju. On je, kao neko ko ne zna da igra fudbal, doživeo to da zaigra pred punim tribinama u Premijer ligi. Ono o čemu svi mi sanjamo.

Za još mnogo zanimljivih podataka o Premijer ligi, lajkujte nas na Fejsbuku.

*****

premijer liga jos vesti-compressed

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*