Čika Hari – jedini pravi menadžer

Ove redove posvećujemo verovatno jedinom čoveku na svetu koji je uspeo da spoji karakteristike srpskog i britanskog menadžera u sebi – velikom Hariju Rednapu. “Hari je kao dete kada hoće da dovede nekog igrača. Uđe i kaže: „Gazda, moram da ga dovedem, zaljubio sam se u njega“. Ume i da zaplače ako nije po njegovom, a jednom se valjao po podu od sreće kada mu je odobren jedan transfer. Naljuti se kada ga odbijete.”

Menadžer – reč potpuno drugačije shvaćena na Ostrvu i u Srbiji. Kod nas često ima pogrdno značenje, ali s obzirom na to kakav se svet bavi tim poslom, to i nije nezasluženo.
Propali fudbaleri, vlasnici perionica i sličnih objekata, otpaci devedesetih,  ugalvnom su ljudi koji mogu da se pohvale titulom menadžera u našoj zemlji. Čast izuzecima, kojih ima, ali su u manjini.

U Britaniji to je trener,  čovek koji brine o sportskom sektoru kluba, odlučuje o dolascima i odlascima fudbalera uz konsultacije sa upravnim odborom. Ukoliko pogreši, plaća glavom, odnosno leti iz kluba. Srpskom menadžeru za isti “poduhvat” plaćaju procentima i dobija dodatne poslove. On nije trener, ali se pita koji će igrači igrati u prvom timu.
Ukratko, britanski menadžer je ono što je Slavoljub Muslin pokušao da bude u Zvezdi, ali mu Dragan Džajić nije dozvolio. Rezultati takve odluke vidljivi su već deceniju.
Ove redove posvećujemo verovatno jedinom čoveku na svetu koji je uspeo da spoji karakteristike srpskog i britanskog menadžera u sebi – velikom Hariju Rednapu.
Mitsko delovanje simpatičnog gospodina rumenog lica u engleskom fudbalu počelo je u Bornmutu 1982. I trajalo je punu deceniju. Malo stariji ljubitelji engleskog fudbala pamte da je kasnije vodio Vest Hem sedam sezona, ali mi ćemo o Harijevom radu govoriti isključivo u periodima njegova dva mandata na klupi Portsmuta.
Prvi prelazni rok odrađuje maestralno. Dovodi Metija Tejlora iz Lutona i uz pomoć velikog maga Pinija Zahavija (o jednom od najpoznatijih fudbalskih agenata na svetu moći ćete da čitate uskoro na našem sajtu), na pozajmicu, Jakubua Ajegbenija iz Makabi Haife.
Troši, za svoje navike, mizernih million i po evra. Naredne godine godine izdvaja desetostruko više, ali mu se u posao meša Velimir Zajec kojeg je vlasnik kluba Milan Mandarić doveo da bude neka vrsta sportskog direktora. Hari daje blizu pet miliona evra za Jakubua koji se ispostavio kao pun pogodak i vraća legendarnog Dejana Stefanovića u Premijer ligu iz Vitesea.

Dugogodišnj saradnici
Dugogodišnj saradnici

Hari nije mogao da trpi Zajeca, pa je načinio smrtni greh i preselio se u redove najvećeg rivala Sautemptona. Naš dobro obavešteni izvor, upućen u stanje u ostrvskom fudbalu, tvrdi da je Portsmut napravio ogromnu grešku dovođenjem legende hrvatskog fudbala.
– Zeka (Zajec) nikad nije imao mišljenje. Pitali su ga šta misli o ovom ili onom igraču. Uvek je govorio: “Pa, dobar je, dobar je”. Bio je suviše bojažljiv za taj posao – tvrdi naš sagovornik odlično upućen u fudbal i život u Engleskoj.
Klub sa južne obale Engleske ubrzo uviđa grešku i posle samo godinu dana vraća Rednapa. U januaru 2006.menja se vlasnička struktura kluba in a čelo dolazi sin KGB-ovca Aleksandar Saša Gajdamak.
Hari konačno ima novca koliko želi, ali ne troši mnogo. Izdvaja šest miliona za Bendžanija Mvaruvarija, ali dokazuje da ima maničnu potrebu da skuplja fudbalere. Dovodi čak 23 nova igrača u klub, a među njima i dva Srbina Ognjena Koromana i Zvonimira Vukića.
Prvi ga je po dolasku na aerodrome pomešao sa vozačem, dok je drugi okarakterisan kao najgore pojačanje u istoriji kluba. To je, međutim, potpuno druga priča.

Čika Hari narednog leta iz Hajduka za 4,5 miliona evra dovodi jednog od svojih omiljenih igrača Niku Kranjčara. Sin legendarnog Zlatka Cica Kranjčara je veoma bitan za Rednapovu karijeru jer je od tada postal jasno da u njemu preovladava i takozvani srpski menadžer. U klub stiže i legendarni Dejvid Džejms, ali Hari ponovo troši siću za pojačanja, odnosno devet miliona evra.
Poslednja sezona u Portsmutu (2007/08) donosi eksploziju transfera u oba smera jer je Hari shvatio da je vreme da zaradi ozbiljan novac. Na lično insistiranje dovodi još jednog miljenika Džermejna Defoa, Lasanu Dijaru, Džona Utaku, Sulija Muntarija. Troši ukupno 58 miliona evra na ukupno 16 fudbalera. Pravi možda i najveći promašaj u istoriji engleskog fudbala dovođenjem Dejva Nudženta iz Prestona za devet miliona.
Kako izgleda Rednap u ključnim momentima prelaznog roka objašnjava nam pomenuti izvor iz Engleske.
– Hari je kao dete kada hoće da dovede nekog igrača. Uđe i kaže: „Gazda, moram da ga dovedem, zaljubio sam se u njega“. Ume i da zaplače ako nije po njegovom, a jednom se valjao po podu od sreće kada mu je odobren jedan transfer. Naljuti se kada ga odbijete.
Važnije od svega je da kao posrednik u transferu dovodi igrače koje je prethodno doveo – Dejana Stefanovića, Metija Tejlora i Bendžanija. Osvaja FA kup i 8. Mesto u Premijer ligi, ali klub ostavlja sa duboko osiromašenom kasom.  Prelazi u Totenhem gde odmah počinje sa „menadžerisanjem“.
Za početak odmah krade Defoa bivšem klubu za 16 miliona evra. Vezu sa Hrvatima produbljuje dovođenjem Luke Modrića i Vedrana Ćorluke, a na pojačanja troši neverovatnih 142 miliona evra. Naredne godine iz Portsmuta dovlači Niku Kranjčara, a „pompejima“ otima i Krauča, odnosno Kabula.
Skotland Jard nikada nije dokazao umešanost Harija Rednapa u transfere i sumnjive radnje u britanskom fudbalu. Pokušali su da dokažu da je utajio porez.  Ostalo je, međutim, nedokazano kako je stekao desetine miliona evra na bankovnom računu isključivo od trenerskog poziva. Na sudu se branio tezom da je informatički nepismen.
– Ne znam šta je e-mail, nikad u životu nisam poslao faks, a kamoli napisao SMS poruku. Nepismen sam. Sramota me da to kažem, ali pišem poput dvogodišnjaka i ne znam da spelujem reči. Nikad u životu nisam uspeo do kraja da napišem pismo – rekao je Rednap.
Ko bi, uostalom, smeo da sumnja u čoveka sa ovako nevinim likom? article-1356576-0D27AC1D000005DC-750_634x404

Hari trenutno vodi Kvins Park Rendžerse sa kojima je prethodne sezone nastupao u Premijer ligi. Trebalo mu je 50 miliona evra i 17 novih fudbalera da bi ih vratio u Čemponšip.
Nadamo se da se umorio od srpskog menadžerisanja i da će ponovo biti onaj stari.

Emir Selmani

*****

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*