Finale FA kupa: Arsenal – Hal

Arsenal očajnički želi da podigne trofej posle dugih i neuspešnih devet godina. Te 2005. su osvojili upravo FA kup. Suprotsaviće im se Hal, koji prvi put učestvuje u finalu ovog takmičenja.

Ova utakmica je sve ono što FA kup i treba da bude – susret jednog velikana i jednog autsajdera na neutralnom terenu, na glavnoj fudbalskoj areni u Britaniji.

[pullquote]Arsenal je u globalu bio vrlo uspešan u FA kupu, jer je eliminisao nekoliko zaista ozbiljnih timova, kao što su Liverpul, Everton i Totenhem.[/pullquote]

Deset puta je Arsenal osvajao FA kup, samo je Mančester junajted uspešniji taman toliko da danas mogu da se izjednače ukoliko “tobdžije” budu bolje od “tigrova”.

Arsen Venger zna kako dolazi do finala, uspevao je čak šest puta u svojoj osamnaestogodišnjoj karijeri na Ostrvu. Tri puta je imao više znanja i sreće od protivnika na Vembliju. Međutim, kad se igra sa autsajderima u sećanju je uvek poraz od Birmingema u finalu Liga kupa. Ali Venger smatra da su to dva potpuno drugačija takmičenja. Na sve to ih je podsetio Vigan u polufinalu, koji je poklekao tek posle produžetaka.

Arsenal je u globalu bio vrlo uspešan u FA kupu, jer je eliminisao nekoliko zaista ozbiljnih timova. Najpre Totenhem, pa Koventri, Liverpul, Everton i pomenuti Vigan u polufinalu.

Kako se finale bliži, tako se sastav Arsenala polako dopunjavao igračima koji su bili povređeni. Aleks Okslejd-Čemberlen i Tomas Vermalen su trenirali, ali su još uvek pod znakom pitanja.

– Kada su me pitali ranije da li bih više voleo da osiguramo četvrtu poziciju ili da osvojimo FA kup, rekao sam i jedno i drugo. Prvo smo uradili, a sada imamo priliku da ostvarimo i drugo – rekao je Venger, koji kaže da uloga favorita ne znači ništa.

– Da, znam da smo favoriti, ali šta to znači u fudbalu? [pullquote]Trećeligaš Šefild Junajted umalo je eliminisao “tigrove” u polufinalu. Dva puta su autsajderi vodili, ali je u drugom poluvremenu Hal napravio preokret i pobedio 5-3. Brus je posle toga objasnio da je ekipu u toku pauze razdrmao kapiten Kurtijs Dejvis, a da je on samo sedeo i pio čaj.[/pullquote]

S druge strane, Hal je iskoristio divnu prilku da dođe do svog prvog finala i da postane 57. klub koji je to uspeo. Naime, oni su imali priličnu dozu sreće prilikom žreba, a bili su dovoljno pametni da tu sreću na prokockaju. Od pet rivala samo je jedan bio iz Premijer lige, i to baš Sanderlend, koji je tada bio u očajnoj formi. Pre i posle toga “tigrovi” su uspešno izlazili na kraj sa Šefild junajtedom, Brajtonom, Sautendom i Midlzbrom. Imali su solidnu prvu sezonu u Premijer ligi, pokazali da umeju da budu nezgodni i zahvaljujući tome na vreme obezbedili opstanak. Zahvaljujući tome, Stiv Brus je u poslednja dva ligaška kola odmarao neke igrače, ali će ipak imati problem zbog toga što je nekolicina njegovih prvotimaca zadobila povrede.

Trećeligaš Šefild Junajted umalo je eliminisao “tigrove” u polufinalu. Dva puta su autsajderi vodili, ali je u drugom poluvremenu Hal napravio preokret i pobedio 5-3. Brus je posle toga objasnio da je ekipu u toku pauze razdrmao kapiten Kurtijs Dejvis, a da je on samo sedeo i pio čaj.

– Nisam govorio mnogo, to je uradio kapiten. Odavno je kapiten preuzeo to na sebe. Ja samo sedim uz šolju čaja i prepustim njima da se dogovore. Mi smo napravili nekoliko taktičkih izmena, ali glavni deo posla je obavio kapiten, što je retkost u modernom fudbalu – rekao je Brus.

Sada znaju da mogu da su u podređenom položaju, ali bi voleli da unište Arsenalovo slavlje. Naime, u Halu nisu oduševljeni što su “tobdžije” pripremile sve za proslavu trofeja.

 

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*