Gordi Albion – Šta znači i zašto Engleze zovu tako

Za fudbalsku reprezentaciju Engleske smo čuli da ih sportski novinari nazivaju još i “Gordi albion”. To skoro svi ljubitelji fudbala znaju, ali ne znaju svi šta to zapravo znači.

Još ako imamo u vidu da Englezi za svoj nacionalni tim koriste drugi nadimak, The Three Lions (tri lava), onda nam je jasno da nešto nije kako treba.

Gordi Albion je zapravo pogrdan naziv!

  • Šta je Albion
  • Zašto je kog đavola gord i
  • Ko je nadenuo to ime fudbalskoj reprezentaciji Engleske?

Na neka od ovih pitanja odgovori su jasni, a nekia se odgovori samo nagađaju.

Albion kao prvo ime za Britaniju

Šta je Albion? Ovo je jasno. Najstarije poznato ime za britansko ostvro je, kažu istoričari, Albion. E sad, niko ne može sa sigurnošću da potvrdi odakle potiče taj naziv. Po jednoj školi mišljenja, naziv potiče iz starogrčkog jezika i vremena kada se ostrvo smatralo “belom zemljom” (Ἀλβίων). Naime, kada se iz Evrope išlo ka ostvru, najpre su se videle velike bele stene iz grada Dovera, pa je čitavo ostrvo dobilo ime po njima.

Albion kao “Bela zemlja” – Čuvene bele stene u Doveru

Naravno, postoji i druga škola mišljenja, koja poreklo reči nalazi u keltskom jeziku i to sa značenjem “svet” ili “zemlja”. Kako god, u pisanim dokumentima Britanija je dugo nosila ime Albion, a čak su i neki kraljevi u svojim titulama nosili taj naziv.

Kako je Albion postao gord

I ovo je skroz jasno. Pitajte desetoro prijatelja da vam opišu Engleze kao narod i bar osmoro će vam reći da su prepotentni, nadmeni, puni sebe… Tako stoje stvari danas, a tako su stajale i ranije. Svakako da je to postalo deo mita, ali je više nego sigurno da su se Englezi dobro potrudili (a neki bi rekli da se i dalje trude) da steknu i očuvaju tu reputaciju.

Ko je i kad smislio ime Gordi/Perfidni Albion?

Nazivi Gordi Albion i Perfidni Albion počeli su da se upotrebljavaju u vreme Francuske revolucije i koristili su se u diplomatiji. Verovatno iza tih pogrdnih imena stoje Francuzi, koji su u to vreme bili u veoma lošim odnosima sa Britanijom. Naime, ovi pogrdni nadimci su imali za cilj da opišu prevrtljivost i “namazanost” engleskih kraljeva kada su u pitanju međunarodni odnosi i politika.

Nadimak Perfidni Albion nastao je u vreme najvećeg neprijateljstva između Francuza i Engleza

Francuzi su preferirali nadimak Perfidni Albion, dok su ga Englezi za svoje potrebe malo ublažili, a u dvadesetom veku Gordi Albion postaje i nadimak kojim ljudi širom sveta nazivaju fudbalsku reprezentaciju Engleske.

Zvanični nadimak Engleza

Kao što smo ranije rekli, Englezi svoj nacionalni tim nazivaju “The Three Lions”. Nadimak je izveden iz grba koji fudbaleri nose na svojim dresovima, a na kojem su tri lava. Ovakav grb, sa tri lava poređana u jednoj koloni, pojavljuje se među engleskim vladarima još u 12. veku.

Bez obzira na ovaj “otmeni” naziv, za fudbalske navijače širom sveta Englezi će verovatno zauvek biti Gordi Albion, a ne nekakvi lavovi. Što je opet bolje nego Perfidni Albion, zar ne.

Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)