Istorija FA kupa, najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu

Na sastanku koji se održao u prostorijama hotela „The Sportsman” u Londonu 20. jula 1871. godine, počasni sekretar Fudbalske Asocijacije (FA) Čarls Alkok (Charles Alcock) izneo je predlog “da je poželjno da se Čelendž Kup osnuje u vezi sa Asocijacijom, pri čemu bi svi klubovi koji pripadaju Asocijaciji trebali biti pozvani da se takmiče” je naišao na odobravanje i konačno usvojen tri meseca kasnije.

 

izvor fotografije: fa-cupfinals.co.uk

Prvi FA kup u sezoni 1871/72 je imao petnaest učesnika (za poređenje, ove sezone učestvuje više od 700 klubova).

Istorijsko prvo finale je odigrano na stadionu Kenington Oval između Vonderersa (Wanderers) i Rojal Endženirs (Royal Engineers), i završeno je rezultatom 1:0. Meču je prisustvovalo 2,000 ljudi, a morali su platiti jedan šiling za to zadovoljstvo. U to vreme fudbalski mečevi su igrani bez prečke i mreže na golovima. Nije bilo slobodnih udaraca ili penala, a obeležavanje na terenu nije uključivalo liniju na polovini terena ili krug na centru.

 

Vonderersi su ostvarili prvu od pet pobeda u takmičenju sa po jednim golom koji je postigao Morton Peto Bets (Morton Peto Betts), koji je misteriozno igrao pod pseudonimom „A.H.Čeker“ (A.H. Chequer). Vonderersi su skupili sve najbolje igrače iz javnih škola i univerziteta, ali je tim Rojal Endženirs iz Četama bio favorit. Iskreno govoreći, ekipa Rojal Endženirs nije imala sreće, posebno jer su izgubili poručnika Kresvela nakon samo 10 minuta igre jer je polomio ključnu kost – prva povreda koja je zabeležena u fudbalu. Kada je Bets postigao gol, ekipa Rojal Endženirs se dobro držala do kraja na samo jedan gol zaostatka.

FA kup je takmičenje gde radnik iz treće smene, koji je slučajno i igrač nekog nižerazrednog kluba, može da igra protiv svog idola.

Originalni trofej, koji je bio mnogo manji nego današnji, koji je napravio Messrs Martin, koštao je 20 funti. Kada je Aston Vila 1895. osvojila takmičenje, trofej je ukraden iz izloga snadbevača fudbalskom opremom, gde je bio izložen. Nikad nije pronađen.

Kapiten Ipsviča Mik Mils uzima pehar, posle pobede nad Arsenalom u finalu FA kupa 1978.

Trofej koji je danas u upotrebi, koji se dodeljuje od 1992. godine, je četvrti po redu i istovetna replika trećeg trofeja. Mančester Junajted je osvojio najviše puta (11), a odmah iza je Arsenal (10) i Totenhem (8). Četrdeset i dva različita kluba su osvajala ovo takmičenje.

U januaru 1922. godine, vojvoda od Jorka, koji je kasnije postao kralj Džordž VI, je isekao travu kako bi obeležio izgradnju Vembli stadiona i on je završen za godinu dana za sumu od 750,000 funti.

Finale FA kupa iz 1923. između Bolton Vonderersa i Vest Hem Junajteda je bio prvi fudbalski meč na novom stadionu i na tom meču je bilo oko 200,000 gledalaca, čime je umnogome premašen kapacitet stadiona. Samo zbog dobre atmosfere na tribinama i naporima policije (posebno Džordža Skorija i njegovog belog konja Bilija) utakmica je odigrana.

Finala FA kupa su se igrala na Starom Vembliju svake godine, osim u ratnim godinama, do 2000. FA kup je osnovan kao jedna od najvećih sportskih institucija u Engleskoj. Sada traje više od 130 godina i danas, iz sezone u sezonu, zavređuje veliku pažnju, a ceremonija u finalu je naširoko poznata. Na Novom Vembliju je prvo finale odigrano 2007. kada je Čelzi pobedio Mančester Junajted sa 1:0.

Više od 200.000 navijača gledalo je prvo finale FA kupa održano na Vembliju. Te 1923. Bolton je pobedio Vest Hem i osvojio trofej

Kupovi su u mnogim zemljama takmičenje u kojem klubovi igraju zato što moraju. Ali FA kup sa tradicijom više od 130 godina predstavlja takmičenje koje svi žele da osvoje. Najveća draž ovog takmičenja je u tome što tim iz drugog ili trećeg ranga može pobediti premijerligaša ako ga ne shvati ozbiljno. Ovde može radnik iz treće smene koji je slučajno i igrač nekog nižerazrednog kluba da igra protiv svog idola, da bije svog idola, da dobije pohvale od svog idola. Zbog toga je FA kup takmičenje malih protiv velikih, za obične ljude, za pobedu fudbala nad novcem. Fudbal u prvobitnom obliku, to je FA kup.

*****

Dalibor Gavrilović Gavra

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)