Kad su šumari iz Notingema po drugi put posekli Evropu

Krajem sedamdesetih godina XX veka fudbalskom Evropom su zujale testere ’’šumara’’ iz Notingema.

Potomci Robina Huda, fudbaleri Notingem Foresta su odlučili da poseku sve rivale koji su im se našli na putu po drugi put, pa su te 1980. godine dobrano podmazali svoje paklene mašine i u proleće po mnogo čemu istorijske godine, na stadionu ’’Santjago Bernabeu’’ u Madridu, bili su spremni da nemački Hamburger pretvore u iver.

Samo godinu dana ranije je švedski Malme osetio svu oštrinu čete iz Šervudske šume, predvođenu trenerskim magom Brajanom Klafom, koji je sa klupe komandovao krčenjem puta u istoriiju  igre koja je ’’zapalila’’ planetu.

notingem forest 1980

Naspram moćnih Engleza stajali su igrači kluba iz velike luke, zadatak im je bio da dokove gola svog čuvara mreže Kargusa učine nedodirljivim, a za ukrcavanje zlatnih okruglih tovara u mrežu Notingema bili su zaduženi Kigen, Rajman i Milevski.

Upravo je Vili Rajman bio protagonista prve obećavajuće situacije za svoj klub. Odlično je izveo slobodan udarac , ali je golman engleske ekipe Piter Šilton pokazao ko će biti admiral pobedničke flote u ovom ratu, odlično je intervenisao i poslao loptu u korner.

Pogledajte i:

Vreme kada su nešto značili: Kako je Premijer liga rasla, Notingem Forest je sve više padao

Igran je 20. minut utakmice kada je zakucalo hrabro srce naslednika Vilijama Volasa, Džona Robertsona, pa je Škotlanđanin, ovoga puta u engleskom fudbalskom mundiru, jurnuo ka golu Nemaca, svi njegovi saigrači u napadu su bili dobro markirani, ali je fudbaler sa brojem 11 uspeo da odigra dupli pas sa Gerijem Birtlsom i proletevši pored Kigena posekao poslednje deblo u odbrani Hamburgera, a lopta se poput strele zabila u mrežu Rudolfa Kargusa, kome je bila namenjena uloga Jovana bez Zemlje. Forest 1- HSV 0, zasijalo je na semaforu.

Nemci ne bi bili Nemci kada bi ustuknuli zbog poraza u jednoj bici, pa je usledila kanonada ka golu Ostrvljana. Kalc je odlično centrirao, na 16 metara od Šiltonovog gola Kevin Kigen  je  u stilu ’’ostavljam srce na terenu’’ grudima spustio loptu Milevskom, ovaj je izvrsno šutirao iz voleja, međutim, debeljuškasti Piter Šilton  je postao klon Malog Džona i dokazao da i fudbalski Robin Hud,Brajan Klaf, ima vernog saborca na terenu.

Ova šansa je dala krila igračima HSV-a, pa su kao ’’štuke’’ saletale gol Engleza.  Feliks Magat je posle centaršuta dočekao loptu na 7-8 metara od Šiltonove mreže- opalio je iz ’’prve’’, ali je odbrana loptu izbacila sa gol linije, pa je mačak Feliks i dalje ostao najslavniji lik tog imena.

Nadali su se kapiten Peter Nogli i drugovi da će treća prilika biti sreća, centrirao je Memering, defanzivci Notingema su izbacili loptu pravo na nogu Kalcu, usledio je jak udarac, a lopta je prohujala pored čarobnog okvira oivičenog stativama i prečkom.

Kako se završni udarac u sudijski gong približavao, tako su i puleni Branka Zebeca iz sekunde u sekund bili svesni da će jedan pogodak u najbolniju tačku biti dovoljan za pobedu Foresta, pa su krenuli u totalno ofanzivu nebili izbegli nokaut.

Bek Jakobs je zaplovio hamburškim jedrenjakom kroz polovinu predstavnika Engleske i kad je došao na 30 metara od protivničkog gola sevnula je lopta iz desnog potpalublja, ali  se Piter Šilton poput zmaja od najlona vinuo visoko u vazduh i spasao paučinu iz levog ugla svoje golmanske sobe.

Usledio je korner i gužva u kaznenom prostoru čoveka u zeleno-crvenoj opremi, posle karambola je kao duh na 3-4 metra sam ostao Ivica Buljan, ostalo je samo da rutinski pošalje ’’bubamaru’’ u mrežu rivala, ali nije znao lozinku za otključavanje Šiltonovih vrata, pa je okrugli ključ poslao pored gola.

Posle ovih silnih promašaja, Geri Birtls je u stilu Zoroa, samo bez maske, sam sa polovine svoje ekipe uraganski krenuo u solo kontranapad, u slalomaškom stilu je lomio svog pratioca, došavši do kaznenog prostora rivala, no, kad je trebalo da zapečati sudbinu HSV-a- ponestalo mu je snage i spretnosti, pa su Nemci ostali u minimalnom deficitu  iz prvog poluvremena.

Na sreću po ’’šumare’’ taj minus 1 je bio dovoljan da se smrznu žilavi Severnjaci sa Elbe , kad je Portugalac Garido označio kraj meča- sve je u evropskom fudbalu ponovo obojeno u crveno!

Zagor Te-Nej je izgubio oreol, umesto Darkvuda – crvene šume su ušle u modu. Nekad bilo…

*****

Dragan Stojić

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)