Kako smo dobili Premijer ligu: Nastanak najbolje lige na svetu

Uprkos značajnom uspehu klubova tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih, krajem osamdesetih engleski fudbal je bio na najnižoj tački. Stadioni su bili oronuli, gledaoci su trpeli loše uslove, huliganizam je bio na vrhuncu, a engleski klubovi su izbačeni na pet godina iz evropskih takmičenja zbog tragedije na Hejselu 1985. godine.

Dalibor Gavrilović Gavra


Prva divizija, koja je bila najviši rang takmičenja engleskog fudbala od 1888, bila je mnogo iza liga kao što su italijanska Serija A i španska La Liga po poseti i zaradi, pa su zbog toga neki najbolji engleski igrači odlazili u te lige.

Međutim, na prelazu u devedesete, trend opadanja je počeo da se okreće; Engleska reprezentacija je napravila uspeh na Svetskom prvenstvu 1990. kada je došla do polufinala. UEFA je povukla zabranu za engleske klubove (što je rezultiralo osvajanjem Kupa pobednika kupova 1991.) a Tejlorov izveštaj u vezi sa bezbednošću na stadionima je donet januara te godine.

premijer liga prva sezona nastanak
Kapiteni timova koji su igrali prvu sezonu novoformirane Premijer lige

Stvari počinju da se menjaju

Novac od TV prava je postao mnogo važniji: Fudbalska liga je dobila 6,3 miliona funti za dve godine, a kada je obnovljen ugovor 1988. godine, cena je porasla na 44 miliona funti za četiri godine. Pregovori iz 1988. su pokazali prve znake preokreta engleske lige; deset klubova je zapretilo da će napustiti ligu i napraviti svoju “super ligu”, ali su ipak bili ubeđeni da ostanu. Kako su se stadioni poboljšavali i zarada počela da raste, najveći klubovi u zemlji su ponovo počeli da razmišljaju o napuštanju fudbalske lige da bi iskoristili sve veći priliv novca.

Stvaranje nove lige

Na kraju sezone 1991, podnet je predlog za uspostavljanje nove lige koja bi donela mnogo više novca u svim sferama fudbala. Sporazum članova osnivača (The Founder Members Agreement), potpisan je 17. jula 1991. od strane svih prvoligaških klubova i postavio je osnovne principe za stvaranje FA Premijer lige. Novostvoreni najviši rang takmičenja bi imao komercijalnu nezavisnost od Fudbalske asocijacije (FA), čime je omogućeno da sami prave ugovore o TV pravima i sponzorstvima. Najjači argument za stvaranje nove lige je bio da će sa dodatnim prihodom engleski klubovi moći da se takmiče sa najvećim timovima iz Evrope.

premijer liga zarada od tv prava
Koliko je Premijer liga zarađivala od prodaje TV prava. Ovde je navedena zarada za svaki dosadašnji ugovor, kao i procenat rasta u odnosu na prethodni.

 

Generalni direktor LWT (London Weekend Television), Greg Dajk se sastao sa predstavnicima klubova „velike petorke“ 1990, čime je otvoren put za odvajanje od tadašnje fudbalske lige. Dajk je verovao da je isplatljivije za LWT ako bi samo mečevi većih klubova u zemlji bili prenošeni na nacionalnoj televiziji i želeo je da utvdi da li bi klubovi bili zainteresovani za veću podelu novca od TV prava. Pet klubova su odlučili da je to dobra ideja i da nastave sa tim; međutim, liga ne bi imala kredibilitet bez podrške fudbalske asocijacije i zbog toga je Dejvid Dejn (David Dein) iz Arsenala zaustavio pregovore da bi video da li će FA prihvatiti ideju. FA nije bila u dobrim odnosima da Fudbalskom ligom u to vreme i videla je to kao način da oslabi njene pozicije.

Klubovi iz Prve divizije su 1992. masovno napustili Fudbalsku ligu i 27. maja 1992. Premijer liga je stvorena kao društvo sa ograničenom odgovornošću sa kancelarijom u sedištu  Fudbalske asocijacije. Ovo je označilo raskid sa Fudbalskom ligom starom 104 godine koja je do tada sadržala četiri divizije; nakon toga Premijer liga je sadržala samo jednu diviziju, a Fudbalska liga tri. Nije bilo promena u formatu takmičenja: isti broj timova se takmičio u najvišem rangu, i ulazak i ispadanje iz Premijer lige je ostao isti (tri ekipe ispadaju a tri ulaze).

Premijer liga je rođena

Prva sezona Premijer lige je bila 1992/93 i u početku je bila sastavljena od 22 kluba. Prvi gol u Premijer ligi postigao je Brajan Din za pobedu Šefild Junajteda od 2:1 nad Mančester Junajtedom.

———-

Prva 22 kluba učesnika Premijer lige su bili:

Arsenal, Aston Vila, Blekburn Rovers, Čelzi, Konventri Siti, Kristal Palas, Everton, Ispvič Taun, Lids Junajted, Liverpul, Mančester Siti, Mančester Junajted, Midlsboro, Norič Siti, Notingem Forest, Oldam Atletik, Kvins Park Rendžers, Šefild Junajted, Šefild Vendzdej, Sautempton, Totenhem Hotspur i Vimbldon.

———-

Luton Taun, Nots Kaunti i Vest Hem su tri tima koja su ispala iz Prve divizije u sezoni 1991/92 pre formiranja Premijer lige. Na insistiranje FIFA da se smanji broj utakmica koje timovi igraju, smanjen je broj klubova na dvadeset 1995. godine kada su ispale četiri ekipe a ušle samo dve.

 

Premijer liga funkcioniše kao korporacija i u vlasništvu je 20 klubova koji su članovi. Svaki klub je akcionar, sa jednim glasom za pitanja kao što su promene pravila i ugovora. Klubovi biraju predsednika, izvršnog direktora i upravni odbor da nadgledaju svakodnevne poslove lige. Fudbalska asocijacija nije direktno uključena u svakodnevne poslove Premijer lige ali ima pravo veta kao specijalni akcionar prilikom izbora predsednika i izvršnog direktora, kao i kada se uvode nova pravila.

Kako je televizija promenila engleski fudbal

Televizija je iz korena promenila englesku Premijer ligu.

 

Jedna od glavnih kritika upućena Premijer ligi je sve veća razlika između nje i Fudbalske lige. Od kako se odvojila od Fudbalske lige, mnogi stabilni premijerligaši su daleko nadmoćniji od protivnika iz nižih liga. U velikoj meri zahvaljujući razlici u prihodima od TV prava, mnogi novi timovi koji izbore učešće u Premijer ligi teško uspevaju da izbegnu ispadanje u prvoj sezoni. U svakoj sezoni, osim 2001/02 (Blekburn, Bolton i Fulam) i 2011/12 (QPR, Norič i Svonsi), bar jedan novi tim u Premijer ligi je ispadao iste sezone. U sezoni 1997/98 sva tri tima koja su ušla su i ispala na kraju sezone (Barnsli, Bolton i Kristal Palas).

Od stvaranja Premijer lige 1992. takmičila su se 46 kluba, a do sad su je osvajali: Mančester Junajted (13), Arsenal (3), Čelzi (5), Mančester Siti (2), Blekburn Rovers (1) i Lester (1).

Premijer liga je najgledanija fudbalska liga na svetu, sa direktnim prenosom na 212 teritorije, u 643 miliona domova i mogućom TV publikom od 4,7 milijardi ljudi. Posećenost na stadionima je oko 92% kapaciteta. Mislim da je to dovoljno da bi se Premijer liga zvala najboljom fudbalskom ligom na svetu.

*****

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)