King Pauer: Izvor snage

king pauer 2

Stadion King Pauer (The King Power Stadium) je fudbalski stadion na kome domaće mečeve igra fudbalski klub Lester Siti, novi premijerligaš od sledeće sezeone.

Piše: Dalibor Gavrilović Gavra

Stadion sa svim sedećem mestima, predstavljen u julu 2002. godine, ima kapacitet od 32,262 mesta i devetnaesti je stadion po veličini u Engleskoj.

 

Stadion je dobio ime po kompaniji King Pauer, koja je u vlasništvu Vikaja Raksrijaksorna (Vichai Raksriaksorn) kao i klub Lester Siti.

[pullquote]Neki delovi stadiona (istočna i severna tribina naročito) su bili zastareli, što je navelo tadašnjeg menadžera Martina O`Nila da se našali rečima da kad pokazuje Filbert Strit novim igračima, mora da ih vodi naopako kroz tunel da ne bi videli istočnu tribinu.[/pullquote]

Prethodni stadion Lestera Filbert Strit (Filbert Street) se nalazio u blizini i bio je njihov dom od 1891. Postepeno je dograđivan tokom dvadesetog veka a nakon objavljivanja Tejlorovog izveštaja u januaru 1990, kojim je zahtevano da svi klubovi iz prva dva ranga takmičenja moraju imati stadione sa svim sedećim mestima do avgusta 1994. godine, direktori Lester Sitija su počeli da istražuju mogućnosti za izgradnju novog stadiona tokom ranih devedesetih godina. Na kraju, odlučili su se za rekonstrukciju starog stadiona izgradnjom nove tribine na jednoj strani Filbert Strita i pretvaranjem svih tribina za stajanje u sedeće, što je dovelo do kapaciteta stadiona od 21,500 mesta za sezonu 1994/95.

Rekonstrukcija Filbert Strita u stadion sa svim sedećim mestima se poklopila sa promocijom u Premijer ligu nakon sedam godina odsustva iz elite, i ispadanjem nakon samo jedne sezone činilo se da će kapacitet od 21,500 mesta biti dovoljan.
Međutim, uspeh kasnih devedesetih doneo je više publike, što je značilo da je praktično svaka utakmica na Filbert Stritu bila rasprodata do kraja te decenije. Selidba na drugi stadion je ponovo bila u igri; nekoliko klubova slične veličine se preselilo na nove stadione u to vreme, uključujući mindlanske rivale Stouk Siti i Derbi Kaunti.

Filber Strit, stari stadion Lestera
Filber Strit, stari stadion Lestera

Neki delovi stadiona (istočna i severna tribina naročito) su bili zastareli, što je navelo tadašnjeg menadžera Martina O`Nila da se našali rečima da kad pokazuje Filbert Strit novim igračima, mora da ih vodi naopako kroz tunel da ne bi videli istočnu tribinu.

Početkom 1998. otkriveni su planovi za izgradnju stadiona kapaciteta 40,000 sedećih mesta na lokaciji Bejd Ajland Saut (Bede Island South) za sezonu 2000/01, ali su ovi planovi napušteni januara 2000. Tadašnji vlasnik kluba Džon Elsom je obećao da će se selidba na drugu lokaciju ili rekonstrukcija Filbert Strita razmatrati u budućnosti, nadajući se da će se planovi obistiniti do avgusta 2002. godine.

Opcija preseljenja je ubrzo došla na red, kada su objavljeni planovi 2. novembra 2000. za izgradnju stadiona kapaciteta 32,000 sedećih mesta na obližnjem Frimenovom pristaništu, sa rokom završetka za sezonu 2003/04, iako se očekivalo da se preseljenje završi pred početak sezone 2002/03. Radovi na novom stadionu su počeli u leto 2001. i do oktobra te godine je potvrđeno da će stadion biti spreman za sezonu 2002/03.

king pauer

Stadion je završen na vreme u leto 2002, spreman da se Lester preseli na njega za predstojeću sezonu. Međutim, nije bio baš dobar početak na novom stadionu jer su ispali iz Premijer lige i imali su preko 30 miliona funti duga.

Najveća poseta na stadionu na fudbalskoj utakmici je bila 32,188 gledalaca kada je Lester Siti igrao pripremnu utakmicu sa Real Madridom u leto 2011. godine i izgubio 1:2. Najveća poseta uopšte je bila na ragbi utakmici između Lester Tajgersa i Bata 2006, kada je prisustvovalo 32,488 ljudi. Ovo je desilo zato što se ragbi meč odigrao pre uklanjanja sedišta kako bi se razdvojili navijači, čime je smanjen kapacitet sa 32,500 na 32,262 mesta.

Stadion je otvorio Geri Linaker 23. jula 2002. godine toliko poznatim presecanjem vrpce, najpoznatijim zanatom naših političara. Prva utakmica na novom stadionu je bila protiv Atletik Bilboa, 4. avgusta 2002, završena rezultatom 1:1. Prvi zvanični meč je bio šest dana kasnije kada je Lester pobedio Votford sa 2:0.

Stadion King Pauer je lep i moderan stadion, sa sjajnim eksterijerom. Ali bitnije je šta je unutar tog stadiona, a to su vatreni navijači željni premijerligaškog fudbala. Lester Siti je ubedljivo završio na prvom mestu Čempionšipa i može se reći da zasluženo igra Premijer ligu sledeće sezone. Ali jedno je igrati, drugo je opstati. Za to treba mnogo stvari, ali oni imaju ono najbitnije: timski duh i sjajnu podršku. Ostalo će morati za zasluže.

[su_slider source=”media: 8889,8888,8887,8886,8885,8884,8883,8882,8881″ width=”480″ height=”360″ title=”no” arrows=”no”]

Ostrvski stadioni nemaju atletsku stazu jer su, kako Bog zapoveda, predviđeni za fudbal, a ne za nekakvo besmisleno trčanje u krug. Ovde igrači osećaju dah publike na sopstvenom potiljku, za opomenu. Valjda su zato i najbolji, ko zna.” (Uroš Komlenović, Vreme, 1993)

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*