Kratka istorija golmanskih rukavica

Za jednog golmana, golmanske rukavice su najkarakterističniji i najvažniji deo opreme. Dobre golmanske rukavice mogu da pomognu da odbrana bude sigurna, a loše mogu da vas koštaju kiksa ili povrede. Ipak, dugo nije bilo tako.

Iako sigurno nikada niste videli golmana bez rukavica ni u amaterskom fudbalu, a kamo li u profesionalnom, ovaj sportski rekvizit dugo nije postojao u fudbalskoj igri. Čak i kada su golmani povremeno počeli da nose rukvice, bile su to, verovali ili ne, baštenske rukavice.

Mnogi pisani izvori upućuju na to da je prve golmanske rukavice napravio Britanac Vilijam Sajks još davne 1885. Godine. Međutim, za njega možemo reći da je bio čovek koji je gledao predaleko u budućnost, jer to što je on izumeo ušlo je u redovnu upotrebu tek nekih 80 godina kasnije. Njegov patent je uredno zaveden, ali golmani jednostavno nisu bili zainteresovani da nose golmanske rukavice, niti bilo koje druge. Njima je u to vreme bilo dovoljno to što, za razliku od ostalih aktera predivne igre, mogu da hvataju loptu rukama.

Istorija pamti argentinskog golmana Amadea Kariza kao prvog čuvara mreže koji je nosio golmanske rukavice. On je navodno četrdesetih godina prošlog veka nosio golmanske rukavice dok je branio za slavnu River Platu.

amadeo karizo golmanske rukavice
Amadeo Karizo

Golmanske rukavice ili rukavice za baštovane

Tokom pedesetih i šezdesetih godina golmanske rukavice u smislu u kom ih mi danas znamo još uvek ne postoje. Ali se s vremena na vreme događa da po jakoj hladnoći neki golman stavi na svoje dlanove rukavice. Ponekad zimske, a ponekad čak i baštenske. U Engleskoj, kolevci fudbala, neki golmani su počeli da nose baštenske rukavice kako bi bolje hvatali klizavu loptu po kišnim terenima na ostrvu. Njihov slavni čuvar mreže Gordon Benks eksperimentalno je nosio golmanske rukavice na svetskom prvenstvu 1970, a pehar  svetskog šampiona 1966. godine podigao je goloruk – tad još uvek nije nosio rukavice.

gordon benks
Čuveni engleski golman Gordon Benks u svojim baštensko-golmanskim rukavicama

Negde početkom sedamdesetih baštenske rukavice polako izlaze iz upotrebe i počinju da se nove specijalne golmanske rukavice koje za cilj imaju da ublaže udarce, ali i da omoguće manje klizanje prilikom hvatanja lopte. I do danas su to dve osnovne funkcije koje golmanske rukavice treba da omoguće.

Moderne golmanske rukavice

Sedamdesetih, a naročito osamdesetih golmanske rukavice počinju naglo da se razvijaju. U tom periodu one već postaju standard, a proizvođači testiraju i uvode nove i sve bolje materijale koji će omogućiti što bolje performanse.

Danas svaki golman ima neverovatan izbor kada su u pitanju golmanske rukavice. Neke su namenjene početnicima, neke mladim asovima, neke su odlične za kišne uslove, druge za suve terene, jedne za mali, a druge za veliki fudbal.

golmanske rukavice aurelio gomes

One se razlikuju u mnogo nijansi i detalja, ali im se uloga nije promenila. Nauka je omogućila da rukavice budu lagane i udobne, da ne smetaju golmanu i ne ograničavaju njegove prste, a da opet pruže maksimalnu zaštitu i spreče da lopta isklizne iz ruku i dovede do kobne greške.

Ono što je važno znati je da dobre golmanske rukavice ne moraju da budu skupe, odnosno, da su  i pored svih razlika koje imaju u dizajnu, golmanske rukavice u suštini identične. Bar one koje koristimo u poluprofesionalnim kategorijama.

Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*