Nadimci klubova u Premijer ligi: Kako su nastali i šta označavaju

Navijači klubova u Premijer ligi se često hvale nadimcima svojih klubova, ali da li znate šta znače ti nadimci i kako su ih dobili?

Neki nadimci premijerligaških klubova su očigledni ali iz nekih stoje zanimljive priče koje zaslužuju pažnju.

[wp_ad_camp_1]

1) Arsenal – Tobdžije (Gunners): Nadimak je odličan primer evolucije kluba. Kada su 1886. radnici iz fabrike oružja Woolwich Arsenal Armament” odlučili da naprave fudbalski klub nazvali su ga Dial Skver (Dial Square), po radionicama. Naredne nedelje preimenovan je u Vulvič Reds (Woolwich Reds) a posle toga u Vulvič Arsenal (Woolwich Arsenal), da bi na kraju odustali od reči Vulvič i od tad je ostao samo Arsenal. Tobdžije je nastao kao sinonim za ime u bliskoj vezi sa oružjem.

fabrika orizja arsenal

2) Aston Vila – Vilijansi (Villans): Aston Vila je osnovana kada je kriket klub Vila Kros (Villa Cross) tražio način da se zanima i tokom zimskih meseci. Nadimak Viliansi je proizašao iz njihovog imena Vila.

3) Barnli – Bordi/Turfovci (Clarets / Turfites): Nadimak Bordi se odnosi na boju grba. Boja podseća na boju Aston Vile, što je predstavljao znak poštovanja ka tadašnjem velikanu, i trebao je da motiviše igrače Barnlija i navijače. Izgleda da je uspelo, jer su sada u Premijer ligi (a Aston Vila nije). Nadimak Turfovci je dobijen po stadionu Turf Mur koji je postao njihov dom 1883. godine.

4) ČelziPlavci/Penzioneri (Blues / Pensioners): Ranije poznatiji kao Penzioneri, nadimak kluba u današnje vreme je Plavci, koji se odnosi na boju dresova. Nadimak Penzioneri su dobili jer je starački dom bio u blizini stadiona. Čak je i na grbu Čelzija bio prikazan penzioner do 1950. godine.

celsi penzioner

5) Kristal Palas – Orlovi (Eagles): U početku su nazivani Staklari (Glaziers), ali je klub raskrstio sa ovim nadimkom kada je uzeo ime Orlovi, koji se nalazi na njihovom grbu. Palata po kojoj je klub dobio ime je uništena u vatri 1936.

6) Everton – Karamele (Toffees): Postoji mnogo legendi koje su povezane sa ovim nadimkom ali najverovatnija je da je tu postojala lokalna poslastičara sa imenom „Mother Noblett“ koja je reklamirala i prodavala bombone „Everton Mint“. Prodavnica je bila preko puta zatvora koji je predstavljen na grbu Evertona.

7) Hal Siti – Tigrovi (Tigers): Hal Siti tradicionalno igra u prugastima crno-narandžastim dresovima, koji posećaju na krzno tigrova, i otuda nadimak. Maskota kluba je Tigar Rori (Roary the Tiger).

8) Lester Siti – Lisice (Foxes): Lester Siti ima lisicu na grbu od 1948. godine, što je dovelo do nadimka Lisice. Njihova maskota je Filbert Lisica (Filbert Fox).

9) Liverpul – Crveni (Reds): Nema potrebe mnogo objašnjavati da bi se shavitilo da je nadimak proistekao iz boje dresova Liverpula.

liverpul

10) Mančester Siti – Građani/Nebeskoplavi (Citizens / Sky Blues): Nadimak Građani je dobijen iz imena Siti, a Nebeskoplavi po boji dresova.

mancester siti

11) Mančester Junajted – Crveni Đavoli (Red Devils): Legenda kaže da su tokom putovanja 1960. u Francusku nazvani Crveni Đavoli zbog boje dresova. Ser Matu Bazbiju se taj nadimak toliko svideo da je ubacio reč Đavoli u njihov grb. Druga jednako moguća priča je da je nadimak preuzet od lokalnog tima Salforda, koje su nazivali Crvenim đavolima. Mančester Junajted je tada trenirao u Salfordu, pa je moguće da je nadimak ostao.

mancester junajted crveni djavoli

12) Njukasl Junajted – Svrake/Tunsi (Magpies / Toons): Nadimak Svrake je nastao od poznatih crno-belih boja kluba, dok je nadimak Tunsi dobijen od lokalnog izgovora za reč grad (town).

13) Kvins Park Rendžersi – Policajci/Pruge (Rangers / Hoops): Nazvani su Pruge zbog belo-plavih horizontalnih pruga na dresu. Nadimak Policajci je izveden iz imena kluba.

14) Sautempton – Sveci (Saints): Nadimak kluba je ostao od samog njegovog nastanka. Klub je bio poznat kao crkveni fudbalski klub, i osnovala ga je crkva Sent Meri, po kojoj je i stadion dobio ime.

15) Stouk Siti – Grnčari (Potters): Ovaj klub nije imao drugih nadimaka osim Grnčari zbog industrije keramike u gradu Stouk-on-Trent. Sa klubom Port Vejl, Stouk igra derbi Grnčara (Potteries Derby).

16) Sanderlend – Crne mačke (Black Cats): Duga je istorija između Sanderlenda i nadimka Crne mačke. U devetnaestom veku je postojala kompanija „Black Cat Battery“, a tokom šezdesetih crne mačke su čuvane i hranjene od strane kluba. Od 1997. zvaničan nadimak kluba je Crne mačke. Iako se smatra da one donose nesreću, Sanderlend je itekako imao sreće prošlih sezone da izbegne ispadanje.

[wp_ad_camp_1]

17) Svonsi Siti – Labudovi (Swans): Još jedan klub za koji ne treba mnogo objašnjena, jer je dobijen od imena kluba.

18) Totenhem Hotspur – Spursi/Beli (Spurs / Lillywhites): Spursi je očigledno kraća verzija imena Hotspur koje označava vezu kluba sa Šekspirovim junakom Harijem Hotspurom, iz dela Henri IV. Nadimak Beli je dobijen zbog boje dresova.

19) Vest Bromvič Albion – Vrećice (Baggies): Jedan od nadimaka fudbalskih klubova koji je izazvao mnogo debata. U početku su bili poznatiji kao „Drozdovi“ (The Throstles), a nadimak Vrećice je u početku odbačen ali je kasnije prihvaćen. Istoričar kluba Tobi Metjuz tvrdi: „U početku Hotorns je imao samo dva ulaza, po jedan iz svakog gola. Na dan utakmice blagajnici su skupljali novac na oba kraja i u pratnji policajaca su pored terena odlazili u malu kancelariju na sredini terena. Novac od ulaznica, najviše u penijima, je bila poprilična svota i nošen je u velikim platnenim vrećama. Nije prošlo mnogo dok neki šaljivdžija iz publike nije počeo da viče „Evo ga čovek sa vrećicom!“ kada bi se pojavljivali ispred glavne tribine, i to se brvo razvilo u skandiranje „Dolaze Vrećice“, po čemu je klub dobio nadimak.

20) Vest Hem JunajtedČekićari: Nadimak je dobijen od fudbalskog kluba od koga je Vest Hem nastao – „Thames Ironwork Football Club“. Grb Vest Hema sadrži dva prekštena čekića i od tad je klub poznat kao Čekićari.

21) Midlzbro – Boro, Smoggies: Nadimak Boro je jasna skraćenica od imena grada i kluba, a Smoggies aludira na stvorenja koja žive u zagađenom vazduhu, odnosno smogu. Ovaj nadimak svim stanovnicima Midlzbroa nadenuli su ljudi iz Sanderlenda, podsmevajući im se što udišu zagađen vazduh, kao posledicu postojanja jake petrohemijske industrije u gradu. Iako je nadimak pogrdan, danas stanovnici Midlzbroa, a naročito navijači kluba, sa ponosom ističu da su “smogovci”.

22) Votford – Stršljeni, Rogovi: Nadimak kluba je prvobitno bio “Pivari”, po lokalnoj pivari koja se nalazila blizu stadiona. Sa promenom grba, promenio se i nadimak u “Stršljeni”. S obzirom na to da se na grbu kasnije pojavio i los, jedno vreme su nosili nadimak “Rogovi”, ali je i dalje ostao popularan onaj po opasnim insektima.

23) Bornmut – Trešnje: Klub nosi ovaj nadimak još od 1910. Najrealnija priča je da je nadimak nastao po boji dresova koju su tada nosili, a druga priča govori o navodnim voćnjacima trešanja u blizini stadiona, što najverovatnije nije tačno.

premijer liga jos vesti-compressed

*****

Dalibor Gavrilović Gavra

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)