Najstariji engleski fudbalski klubovi

Ekipa Šefilda

Fanovi premijerligaških klubova često vole da se pozivaju na istoriju i tradiciju, ali je istina da je većina njihovih klubova osnovana nekoliko decenije nakon što je u Engleskoj registrovan prvi fudbalski klub.

Fudbalska klupska praistorija

Najstariji engleski fudbalski klubovi nisu ni Liverpul, ni Mančester junajted, već je reč o FK Šefildu, koji se danas takmiči u osmom rangu engleskog fudbala.

FK Šefild

Ovaj klub osnovan je 1857. godine i u tom momentu na teritoriji Engleske nije postojao ni jedan drugi registrovani klub.

Kako u to vreme još uvek nisu postojala čvrsta i pisana fudbalska pravila, niti je bila formirana Fudbalska asocijacija, ovi momci su igrali po sopstvenim pravilima koja su sami ustanovili i koja su poznata kao “šefildska pravila”.

Iako je šest godina kasnije FK Šefild postao član novoformirane Fudbalske asocijacije, nastavili su da igraju po  starim pravilima sve do 1978. godine. Do tog trenutka, Šefild je igrao samo sa okolnim klubovima, koji su igrali po istim pravilima.

sefild fk grb

Bilo je i nekoliko “izleta” van svog grada, kao onaj iz 1865, kada su igrali sa Notingemom u gostima, ali po posebnim “notingemskim pravilima” po kojima su timovi imali po 18 igrača na terenu.

Najstariji engleski i svetski fudbalski klub nikada u istoriji nije uspeo da zabeleži neki veći uspeh, a najsvetliji trenutak im je osvajanje FA amaterskog kupa 1904. godine.

FK Halem

Tri godine posle FK Šefilda u istom gradu osnovan je FK Halem (Hallam FC), koji danas igra u desetom rangu takmičenja. Šefild i Halem su formirali prvo fudbalsko rivalstvo i njihov susret predstavlja najstariji fudbalski derbi na svetu, koji se naziva “Rules derby”. Poslednji put ova dva prastara rivala odmerila su snage 2012. godine i Šefild je pobedio 3-2.

Od svog osnivanja Halem igra na Sandigejt Roudu, koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji fudbalski stadion na svetu.

halem

Osvojivši Judan kup Halem je postao prvi klub na svetu koji je uzeo trofej u nekom takmičenju, a taj predmet čuva se i danas u prostorijama kluba.

Krej Vonderers

Krej Voderers (Cray Wanderers) je osnovan nadomak Londona u istoj godini kad i Halem. Naravno, klub postoji i danas, ali nikad u svojoj istoriji nije otišao dalje od poluamaterizma. Vonderersi sse sada tamiče u sedmom rangu engleskog fudbala.

Vorksop Taun

Godine 1861. godine osnovan je Vorsop Taun (Worksop Town), najvećim uspehom u istoriji kluba smatra se remi bez golova sa Totenhemom u FA kupu 1920. godine.

Rađanje velikana

Tek naredne godine osniva se prvi klub u engleskoj koji će i do današnjih dana ostati u profesionalnim vodama, iako na prilično niskim granama.

Nots Kaunti

Nots Kaunti je osnovan 1862. godine i najstariji je fudbalski klub koji se takmiči u profesionalnim ligama Engleske. On je  ujedno i nastariji profesionalni klub na svetu.

nots kaunti

“Svrake” su odigrale u svojoj istoriji blizu 5.ooo utakmica, a trenutno se nalaze u četvrtoj ligi. U svojoj zaista ogromnoj istoriji Nots Kaunti je nekih tridesetak sezona proveo u prvom rangu takmičenja, osvojivši i jednu titulu u FA kupu 1894. godine.

Međutim, od formiranja Premijer lige oni nikada nisu bili prvoligaši.

Stouk

Ako vam je stalo do tradicije, onda biste morali mnogo više da poštujete ekipu Stouka. Ovaj klub postoji još od 1863. godine.

stouk navijaci

Prvobitno ime im je bilo Stouk Remblers, ali su ga 1925. godine promenili u Stouk Siti.

Dakle, najstariji klub u Premijer ligi je Stouk.

Notingem Forest

Ovaj slavni engleski klub osnovan je 1865. godine. Jednom je bio prak Engleske, dva puta je osvajao FA kup, a četiri puta Liga kup. Međutim, ono po čemu su u celom svetu poznati su dve titule prvaka Evrope 1979. i 1980. godine.

Kada su nastali ostali klubovi iz Premijer lige

Najtrofejniji engleski klubovi nastali su mnogo, mnogo nakon ovih koje smo do sad nabrojali. Možete li zamisliti šta  su navijači Nots Kauntija tada govorili za fanove novoformiranih timova?

Verovatno nešto što danas znači isto kao reč “plastičari”.

 • 1874 – Aston Vila
 • 1878 – Everton, Mančester junajted, VBA
 • 1879 – Sanderlend
 • 1880 – Mančester siti
 • 1881 – Votford
 • 1882 – Totenhem
 • 1884 – Lester
 • 1885 – Sautempton
 • 1886 – Arsenal
 • 1892 – Liverpul, Njukasl
 • 1895 – Vest Hem
 • 1899 – Bornmut
 • 1902 – Norič
 • 1905 – Čelsi, Kristal Palas
 • 1912 – Svonsi
 • *****

  Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)