Sem Alardajs podneo ostavku zbog umeštanosti u skandal

Selektor Engleske Sem Alardajs podneo je ostvaku na tu dužnost zbog toga što je u tajno snimanom razovoru lažnom biznismenu ponudio savet kako da izigra pravila Fudbalske asocijacije u vezi sa vlasništvom nad ugovorima fudbalera.

On je sa istom osobom pregovarao i oko posla vrednog 400.000 funti, a na video snimku je zabeleženo i izrugivanje bivšeg selektora Engleske Roja Hodžsona i njegovog pomoćnika Gerija Nevila.

Nakon samo 67 dana od imenovanja za novog selektora Engleske, bivši menadžer Boltona je morao hitno da dođe na Vembli i sastane se sa čelnicima saveza kako bi pokušao da sačuva svoj obraz i svoj posao. Razgovori su završeni dogovorom da on podnese ostavku na mesto selektora.

Bura je nastala nakon što je Telegraf objavio tajni snimak sa Alardajsom u kome on nudi savete kako “zaobići” pravila Fudbalske asocijacije.

Naime, reporter Dejli Telegrafa se lažno predstavio kao biznismen iz Azije i dogovorio je sastanak sa Alardajsom u vezi sa poslovima u fudbalu. On je izrazio želju da u Premijer ligu dovodi igrače sa Istoka, a Alardajs je prihvatio da putuje u Singapur i Hongkong i tamo “prenese znanje” kako se može zaobići pravilo o zabrani učešća traćih lica u ugovorima fudbalera.

Selektor Engleske je lažnom biznismenu rekao da nije nikakav problem izigrati pravilo koje je uvela FA još 2008. kako bi sprečila da u ugovorima fudbalera i engleskih klubova bude zastupljena i neka treća strana (pojedinac ili kompanija) koja bi imala pravo da određuje uslove ugovora i utiče na njih, kao i da kasnije uzima deo profita.

sem alardajs

On je rekao da poznaje agente koji to rade sve vreme i da pravilo može da se izigra. Reporteri Telegrafa tvrde da je Alardajs hteo da iskoristi svoju poziciju u engleskom fudbalu kako bi se uključio u “dil” vredan 400.000 funti.

Tokom razgovora on je pomenuo i bivšeg selektora Roja Hodžsona, nazvavši ga “Voj” aludirajući na njegovu govornu manu i rekao je da on nije imao karakter za posao koji je obavljao. Za svoje trenutne poslodavce (FA) je rekao da njih zanima samo “pravljenje” para.

Inače, Big Sem je do ovog skandala proveo svega 67 dana na poziciji selektora Engleske i vodio je nacionalni tim na samo jednoj utakmici u kvalifikacijama. Reprezentaciju Engleske će privremeno preuzeti selektor mladog tima Geret Sautgejt. Alardajs je ušao u istoriju kao selektor koji je ubedljivo najkraće boravio na klupi “gordog albiona“.

Pred reprezentacijom Engleske su mečevi sa Maltom i Slovenijom 8. i 11. oktobra, a Alardajs je trebalo da u nedelju objavi spisak igrača koji će učestvovati na tim utakmicama.

Šta je “vlasništvo” trećeg lica nad igračem?

Vlasništvo trećeg lica ili treće strane nad igračem je zabranjeno u Engleskoj od 2008. godine, a od 2015. ga je zabranila i FIFA. Ono predstavlja situaciju u kojoj neko pravno lice ima udela u ekonomskim pravima koje fudbaler uživa u nekom klubu. To znači da ugovor mogu da skope iskučivo fudbaler i klub između sebe i da u taj ugovor ne može da bude uključena i treća strana.

U Premijer ligi najpoznatiji promer vlasništva treće strane nad igračem dogodio se kod kontroverznog transfera Havijera Maskerana i Karlosa Teveza u Vest Hem, zbog čega su “čekićari” kasnije kažnjeni sa 5,5 miliona funti. Detaljnije o toj aferi možete pročitati OVDE.

 

premijer liga jos vesti-compressed

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*