Stadion Riversajd – ponos Midlsboroa na obali reke

Midlsboro se napokon vratio u elitu engleskog fudbala, a mesto na kome će dočekivati rivale je stadion Riversajd (Riverside Stadium). On je dom fudbalera Midlsboroa od 1995. kada je zvanično otvoren. Zajedno sa Transportnim i Njuport mostom, stadion Riversajd je postao jedan od znamenosti panorame Midlsboroa, na obali reke Tis, u istočnom delu grada.

Stadion je sagrađen kako bi zamenio Ajresom Park (Ayresome Park) na kom su bili od 1903. godine, nakon Tejlorovog izveštaja, po kojem je zahtevano da svi stadioni u najvišim rangovima takmičenja moraju biti u potpunosti sa sedećim mestima. Nakon što je izveštaj podnet u januaru 1990, Midlsboro je morao da ima stadion sa svim sedećim mestima do avgusta 1994, a nisu mogli da prošire Ajresom Park zato što je bio okružen stambenim objektima, a proširenje stadiona u visinu bi ograničio kapacitet stadiona na oko 20,000 mesta – klub je želeo znatno veći kapacitet. Na kraju, klupski rukovodioci su doneli odluku da grade novi stadion; dobili su lokaciju pored reke Tis.

Ajresom Park Mirdlzbro
Ajresom Park, stari stadion Midlzbroa

Novi stadion sa 30,000 mesta je izgradila firma „Taylor Woodrow Construction“ za 16 miliona funti, za šta im je trebalo oko devet meseci od kad su počeli radovi u jesen 1994. Ime stadiona su izabrali navijači, putem glasanja tokom poslednje utakmice na Ajresom Parku. Drugi izbori su bili Midlheven Stadion, Erismus Stadion i Tisajd Stadion. Kada je prvi put otvoren za javnost, dobio je ime Selnet Riversajd Stadion (Cellnet Riverside Stadium), a kasnije i BT Selnet Riversajd Stadion kao deo tromilionskog sponzorskog ugovora sa kompanijom Selnet (Cellnet), ali to je trajalo dok nije istekao ugovor nakon sezone 2001/02. Ovaj stadion je prvi novi stadion u Engleskoj koji je sagrađen kako bi ispunjavao uslove iz Tejlorovog izveštaja.

Prvi meč je odigran protiv Čelzija pred 28,286 ljudi (najveća poseta za 14 godine) 26. avgusta 1995. Midlsboro je pobedio 2:0, kada je Kreg Hignet imao čast da postigne prvi gol na novom stadionu. Prva sezona na novom stadionu je bio i povratak u Premijer ligu nakon dve godine.

riversajd stadion midlzbro
Riversajd stadion se nalazi na samoj obali reke Tis

U drugoj sezoni na stadionu Riversajd, Midlsboro je gubio finala u oba domaća kupa ali su i ispali iz Premijer lige.

Kada se Midlsboro ponovo vratio u Premijer ligu 1998. u prvom pokušaju – kapacitet je povećan za 5,000 mesta popunjavanjem severnog i jugozapadnog ugla tribina što je koštalo oko 5 miliona funti. Ovim proširenjem stadion je dobio kapacitet od 35,100 mesta. Reorganizacija stadiona je dovela do malog smanjenja na 34,988 mesta u junu 2008. i onda na 34,742 na početku sezone 2013/2014. Klub ima dozvolu Gradskog veća da proširi stadion za još 7,000 mesta ukoliko bude neophodno,čime će se dobiti kapacitet od oko 42,000 mesta.

Stare kapije sa Ajresom Parka su dobile novi život 2005, nakon što su zvanično zaključana kada je klub otišao u stečaj. Postavljene su izvan stadiona Riversajd kao podsetnik na prošlost. Drugi dodaci su bile statue bivših igrača, Džordža Hardvika i Vilfa Maniona (George Hardwick, Wilf Mannion). Ispred kapija starog Ajresom Parka se nalazi „Put Borobrik“ (Borobrick Road), gde navijači mogu da plate kako bi ostavili poruku upisanu na cigli (najčešće preminulim članovima porodice) koja se ugrađuje u taj put. Za Dan primirja 2008, više cigla je ugrađeno kako bi se odala počast osmorici igrača koji su poginuli u Svetskim ratovima.

riversajd stadion midlzbro

U julu 2008, komisija za izgradnju je dozvolila većnicima Midlsboroa da sagrade vetroturbinu na lokaciji stadiona, koja je 125 metara visoka i može da stvori 3 megavata električne energije. Turbina će se koristiti za napajanje stadiona, a višak će se prodavati javnoj mreži.

Kao i na Ajresom Parku, i na Riversajd stadionu su igrane međunarodne utakmice. Tokom izgradnje Novog Vemblija, Engleska reprezentacija je odigrala kvalifikacionu utakmicu za Euro 2004. protiv Slovačke na ovom stadionu, kada je Engleska pobedila 2:1.

Stadion je potpuno zatvoren s svih strana sa svim sedištima koji imaju nesmetan pogled na teren. Sve tribine su na dva nivoa i dobile su imena po stranama sveta gde se nalaze.

Na severnoj tribini koja leži uz reku Tis su smešteni najglasniji domaći navijači, i ova tribina je poznata i kao Novi Holgejt End (New Holgate End) u čast Holgejt End tribine koja se nalazila na Ajresom Parku, gde su takođe bili smešteni najvatreniji navijači.

Zapadna tribina se pruža celom dužinom terena i najveća je tribina na stadionu. Na tribini se nalazi jedan broj loža za rukovodioce sa restoranom i slično. Ispod tribine se nalaze svlačionice, a na teren igrači izlaze iz tunela na sredini ove tribine. Glavne platforme za snimanje utakmica i komentatorske/novinarske pozicije se nalaze pri vrhu ove tribine. Bele stolice na višem nivou ispisuju nadimak kluba „BORO“.

Istočnu tribinu igrači prvo vide kad izlaze iz tunela. Bela sedišta na višem nivou ispisuju skraćenicu „MFC“. Na krovu se nalaze jarboli sa raznim zastavama, najčešće koje predstavljaju ligu i kup u kom klub učestvuje, kao i zastav sa grbom kluba. Na istočnoj tribini se nalazi i Porodična zona (severoistočni deo) kao i tribina za gostujuće navijače ) jugoistočni deo. Veliki TV ekran je postavljen na vrhu jugoistočnog ulga. Na južnoj tribini su se ranije nalazili gostujući navijači ali su trenutno tu smeštene domaće pristalice.

Iako su u drugoj sezoni na ovom stadionu ispali, želimo igračima Midlsboro da se što duže zadrže u Premijer ligi. Svojim sjajnim igrama u Čempionšipu su zaslužili da se nađu u eliti, a već su imali dom koji je tog ranga. Ukoliko se snažno bore za svaki bod u sledećoj sezoni u Premijer ligi, velika je šansa da opstanu. Na stadionu pored reke Tis svi ostali uslovi su ispunjeni za tako nešto, a na igračima je pokažu ostalo.

Priče o ostalim stadionima u Premijer ligi možete pogledati ovde >>

Dalibor Gavrilović Gavra

Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)