Taj čarobni FA kup: Kako je Luda družina tukla kulturni klub

Vimbldon je od davne 1877. godine svetski poznat po tenisu. Osam milimetara visoka trava, jagode sa šlagom i kraljevska loža  na centralnom terenu Ol-Ingland kluba su simbol ovog dela Londona.

Da bi slava bila potpuna, trebalo je jugozapadnom delu britanske prestonice podariti i veliki fudbalski trofej, a takva prilika se ukazala igračima Vimbldona pre 29 godina, kada su na ’’crtu’’ u finalu FA kupa stali ni manje ni više nego najvećem engleskom klubu i kontinentalnom velikanu- Liverpulu.

Pošto cilj nije bio prebaciti loptu preko mreže, već je u nju ubaciti , umesto reketa su ’’radile’’ kopačke, a kramponi su povijali travu  na čuvenom Vembliju pred 96.000 posmatrača.

vimbldon liverpul fa kup finale

Uprkos tome što je Liverpul već obezbedio titulu šampiona Engleske te godine i  imao preko 30 bodova više na ligaškoj tabeli od protivnika na ovoj utakmici , da bi došao do ’’duple krune’’- morao je i na terenu pokazati ko je Guliver , a ko su Liliputanci u ovom dvoboju .

Tako je i počelo…

Prvi je zapretio favorit. Piter Birdzli je silovito prodro po levoj strani, prišavši na 17-18 metara od gola Dejva Besanta  tražio je prostor da ugrozi gol kapitena Vimbldona, međutim, njegov šut je blokiran, lopta se odbila do Barnsa, koji je centrirao na ’’peterac’’, a ispred Irca -’’republikanca’’ Džona  Oldridža, kome je preostalo da poentira glavom,  intervenisao  je Englez-’’monarhista’’Alan Kork i na snazi je ostao početni rezultat.

Neprecizno izveden slobodan udarac Denisa Vajsa sa dvadestak metara od gol-linije Liverpula, predstavljao je upozorenje da momci u plavim dresovima neće jeftino prodati svoju kožu.

Koliko je ona zaista  skupa ispitao je agilni Birdzli. Vukao je loptu od centra igrališta, izbegao je da bude sastojak u sendviču Terija Filana i Endija Torna, zatim je isti dvojac ’’preveslao’’ po drugi put, uposlio Hautona u šesnaestercu Vimbldona, Irac je školski uputio povratni pas prema zemljaku Oldridžu na penal-tačku, napadač šampiona je šutirao bez oklevanja, Erik Jang je bacanjem neutralisao oštrinu udarca, Besant je  u padu krajnjim naporom odbio loptu iznad sebe, natrčao je Barns i poput najboljeg umetničkog klizača zaplesao kroz vazduh, ali to nije bilo dovoljno da Liverpul povede, jer je čuvar mreže prestoničkog kluba vrhovima prstiju ’’bubamaru’’ odbio u stranu i tako sačuvao svoju osnovnu liniju od ’’vinera’’ crnoputog vezistesa brojem deset, a opasnost je  otklonio ’’kasapin’’ Vini Džons , koji nije pomazio loptu kao što je učinio sa delom tela Pola Gaskojna, nego ju je iz sve snage poslao u korner!

Svi su pomislili da je ovo bila samo najava vođstva tima iz grada Bitlsa, a da će družina kojom je s klupe dirigovao Bobi Guld sreću i trofej morati da potraži na drugačijem travnjaku , a nekima je u ušima odzvanjala čuvena Lendlova rečenica da je ’trava za krave’’, iako je ova trava bila malo drugačija od vimbldonske.

Međutim, nisu tako mislili igrači Vimbldona i odlučili su da pokažu kako i njima pripada deo ’’pašnjaka’’ kojim prolazi put pravo u anale, pa su krenuli po ’’brejk’’ i vođstvo u ovom meču.

Akciju po levoj strani začeo je Džon Fašanu spustivši  glavom loptu do Lourija Sančes,severnjak  poreklom iz Ekvadora  je uputio centaršut prema Klarku u srce šesnaesterca , sve je podsećalo na čuvenu akciju Jugoslovena protiv Španaca u Italiji dve godine kasnije, ali Vajs nije Dragan već Denis, pa nije stigao da prihvati pas glavom svog saigrača, tako da je morao da odigra unazad, na pravom mestu se našao Fašanu, kao na kuglaškoj pisti je klizilo ’’đule’’ upućeno prema golu Grobelara, no završilo je pored levog  direka reprezentativca Zimbabvea i svi ’’čunjevi’’ su ostali netaknuti.

U 36. minutu dosuđen je slobodan udarac u korist tima iz teniskog dela Londona. Maestralno je Vajs uputio centaršut, a na 4 metra od gola najviši u skoku je bio Sančes, odlučio se da glavom odigra dijagonalu, a Grobelaru je ostalo samo da pogledom isprati izvrstan ’’pasing šot’’ visokog Tenisera. Umesto 40:0 i gejm za Vimbldon, komentatori i semafor  su konstatovali vođstvo od 1:0 za družinu u tamno plavoj opremi!

Ražestilo je ovo  gorštake  iz odbrambene linije Liverpula, pa je Škot Alan Hansen doneo odluku da se i jedna ’’suknjica’’ aktivno uključi u ovaj svebritanski sabor. Odigrao je na nekih 25 metara od Besanta dupli pas sa Hautonom, dospeo je oči u oči sa kapitenom rivalske ekipe, šutirao nisko, a čovek u egzotičnoj opremi  mu je ’skinuo zicer’.

Posle ove akcije, opet je proključala keltska krv u dresu boje krvi. Džon Oldridž je razmenio pas sa Birdzlijem, na 13 metara od gola su se lopti približavali on i Klajv Guđer. Bek Vimbldona je proklizao poput istrošenog pneumatika , napadač Redsa je pao, a sudija Brajan Hil neumoljivo odlučio – penal za Liverpul! Žestoki protesti igrača kluba osnovanog 1889. godine su kao vetrom odneseni, pa se čekalo da i njihovo vođstvo prohuja sa vihorom.

Centarfor poznat po brčićima nije bio prisutan na času kad se govorilo da onaj nad kim je načinjen kazneni udarac ne treba da ga izvodi, siguran u sebe namestio je loptu na krug posut krečom, šutirao poluvisoko u levi ugao Besantovog gola, a predvodnik autsajdera na ovoj utakmici se pretvorio u klona Borisa Bekera, ali ne na mreži nego ispred nje  , prozreo je nameru izvođača jedanaesterca, ubeleživši  takmacu ’’keca’’ u dnevnik zbog nenaučene lekcije.Prvi put u istoriji finala FA kupa nije iskorišćen jedanaesterac, premijerni put  sa bele tačke nije otključan pojas golmanske nevinosti u završnoj predstavi nacionalnog kupa Engleske!

Na drugoj strani je Fašanu bez posledica po rezultat pokušao glavom da udvostruči prednost, zatim je Barns isto to pokušao pred golom Vimbldona, ishod je bio po copy-paste sistemu- lopta je otišla pored gola.

Kraj se bližio, a gledaoci nisu mogli da veruju očima- otkud to da Teniseri dominiraju fudbalskim terenom?! Navijači Liverpula su se nadali da su njihovi ljubimci kao Ivica i Marica , ipak, obelležili pravi put, onu trasu koja vodi do drugog trofeja  u sezoni, ali su puleni Kenija Dalgliša posle neuspelog pokušaja Stiva Nikola zatvorili knjigu, ne pročitavši priču do kraja.

Brucoši su nadvisili doktore nauka, pa je i diploma namenjena pobedniku najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu otišla njima u ruke, Besant je postao prvi golman s kapitenskom trakom na ruci kom je uručen pehar namenjen najboljem u prestižnoj predstavi.

Engleska je bila u šoku, novinar BBC-ja Džon Motson je izgovorio antologijsku rečenicu-

’’Luda družina je tukla kulturni klub!’’.

Još uvek  bilo dvocevki Vinija Džonsa, pa se ’’pucalo’’ samo od zadovoljstva, sreće i radosti. Reketi su okačeni o klin, kopačke su bile glavno oruđe.

Luda družina je zaludela Ostrvo…

Dragan Stojić

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)