Top 5: Igrači sa najviše asistencija u istoriji Premijer lige

Umetnost asistiranja u najmanju je ruku podjednako velika kao i umetnost postizanja golova.

Kad god opisujemo neki gol, pominjemo strelca, ali veoma često i igrača koji mu je taj gol “namestio”. Kao što su se neki fudbaleri proslavili po postizanju golova, tako su drugi reputaciju legendi stekli zahvaljujući veštini da izigraju odbranu i u ključnom momentu serviraju loptu svojim saigračima.

Naravno, engleska Premijer liga pamti i one asove koji su maestralni i kao strelci i kao asistenti.

Najviše asistencija u Premijer ligi

U trenutku kada pišemo ovaj tekst, među pet najboljih asistenata u istoriji Premijer lige se nalaze i dvojica aktivnih igrača, pa je vrlo verovatno da će se brojevi na ovoj listi u narednom periodu menjati.

#5 Denis Berkamp

94 asistencije

denis berkamp

Čuveni Holanđanin je bio jedan od onih koji su umeli da iskoriste i najmanju priliku da bi postigli gol. A ako mu ne date priliku da postigne gol, on će izvući keca iz rukava i napraviće asistenciju.

Ovom sjajnom učinku od 94 asistencije treba dodati i 88 golova koje je Denis Berkamp postigao u Premijer ligi.

#4 Sesk Fabregas

96 asistencija

sesk fabregas

Šta reći o čoveku koji je čak u pet sezona uspevao da zabeleži dvocifren broj asistencija? Fabregas je definitivno jedan od najboljih asistenata u modernom fudbalu. Imamo je samo 21 godinu kada je u dresu Arsenala uspeo da u jednoj sezoni zabeleži neverovatnih 20 asistencija.

#3 Vejn Runi

100 asistencija

vejn runi

Vejn Runi je jedan od tri igača koji su došli do magičnog broja 100 kada su u pitanju asistencije. Kako je od klasičnog napadača pomeran sve više ka svom golu, Runi je beležio sve manje golova, ali je pokazao da poseduje i druge talente.

Dok je u svoje prve četiri seniorske sezone upisao samo 14 asistencija, već u naredne dve je statistiku popravio za 25. Posle toga je nastavio da u svakoj sezoni beleži između 5 i 12 asistencija. Ne sme se zaboraviti i da je Runi u karijeri postigao 194 ligaška gola i da je na visokom 4. mestu na listi najboljih strelaca u istoriji takmičenja.

#2 Frenk Lampard

102 asistencije

frenk lampard

Još jedno čudo od igrača. Golovi, asistencije, izvođenje prekida, “fizikalija” na sredini terena – sve su to poslovi koje je Frenk Lampard obavljao sa podjednakim uspehom. U sezonama 2004/2005 i 2009/2010 je dolazio do broja 16 kad su u pitanju ligaške asistencije.

Kao da 102 asistencije nisu bile dovoljno, već je Lampard, iako vezni igrač, postigao i 176 golova u Premijer ligi.

#1 Rajan Gigs

116 asistencije

rajan gigs

Legenda Mančester junajteda i Premijer lige već je bio ušao u petu deceniju života kada je odlučio da se penzioniše. Ali on je do svoje 40. godine bio opasan krilni igrač, sposoban da probije po levoj strani i pošalje  loptu pravo na peterac svojim napadačima. Rajan Gigs je igrač sa najviše odigranih utakmica u Premijer ligi, sa neverovatnih 13 titula u ovom takmičenju i sa najviše zabeleženih asistencija. Istinska fudbalska legenda.

*****

premijer liga jos vesti-compressed

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)