Na današnji dan Stiven Džerard postao kapiten Liverpula

Stiven Džerard

Na dan utakmice sa Olimpijom iz Ljubljane u UEFA kupu menadžer Liverpula Žerar Ulije je odlučio da promeni kapitena svog tima i traku da Stivenu Džerardu.

Lokalni momak, koji je ponikao u klubu, po proceni francuskog stratega, bio je u svojoj 23. godini dovoljno zreo da postane kapiten “crvenih”.

Stiven Džerard kapiten Liverpula
Stiven Džerard na svojoj prvoj utakmici u ulozi kapitena (na Enfildu 15.10.2003. protiv ljubljanske Olimpije)

Utakmica je odigrana na današnji dan 2003. godine, a Džerard je još uvek kapiten Liverpula. To nije bila uobičajena situacija u kojoj jedan kapiten odlazi iz kluba ili završava karijeru, a menadžer među svojim igračima traži novog vođu. Ulije je imao dovoljno hrabrosti da u toku sezone zameni kapitena.

Sami Hipija je je od 2002. stalno nosio traku, a sezonu pre toga je tu dužnost delio sa Robijem Faulerom i Džejmijem Rednapom. Ali Ulije je na dan evropske utakmice odlučio da je vreme da se Džerard nagradi.

– Odlučio sam da kapitensku traku dam Džerardu. Stivi će nas predvoditi večeras, ali i u budućnosti – izjavio je tada menadžer kluba sa Enfilda.

Stiven Džerard i Žerar Ulije
VIZIONAR: Žerar Ulije je video vođu u mladom Džerardu

On je objasnio da razlog za ovakvu odluku niji nezadovoljstvo trenutnim kapitenom.

– Mnogo sam razmišljao o tome. Na ovo ne treba gledati kao na potez usmeren protiv Samija. On je bio dobar kapiten. On je podigao šest trofeja kao kapiten. Ali ja sam uzeo više stvari u obzir.

Ulije je tada prepoznao atribute koji i danas karakterišu čuvenog engleskog fudbalera.

– Prvo, mislim da Stivi ima jake liderske sposobnosti koje sam uočio još na početku njegove karijere. Kada je bio mlad, jedino što mu je nedostajalo je vreme da sazri. Sada ima 23 godine i spreman je. Sazreo je i kao igrač i kao ličnost.

Sami Hipija i Stiven Džerard u Liverpulu
Zamenili uloge: Kada je Džerard preuzeo traku od Hipije, Finac je postao njegov zamenik

I Hipija je bio veliki fan Liverpula, a povremeno je nosio traku i kasnije, kada Džerard nije bio na terenu. Tadašnji menadžer Liverpula je mislio da će rasteretiti Finca ako ga oslobodi kapitenskih obaveza. Defanzivac se i u ovoj situaciji poneo kao pravi profesionalac.

– Drugo, mislim da će ova odluka pomoći Samiju da igra bolje. On je spreman da preuzme previše odgovornosti na sebe. Razgovarao sam sa Samijem i njegova reakcija je bila vrhunska kao i uvek. Poštovao je odluku. Nema nikakave ogorčenosti, jer zna da sam to uradio zbog tima.

Liverpul je predvođen novim kapitenom stigao do lake pobede, Džerarda je zamenio Salif Dijao, a navijači su svog novog vođu i starog znanca pozdravili aplauzom kada je izlazio iz igre.

Pre godinu dana Džerard je odigrao svoju 400. utakmicu sa trakom oko ruke.

Izaberi svoju navijačku majicu

Izaberi neku od majice iz naše prodavnice. Naruči je klikom na proizvod ili slanjem poruke preko naše fejsbuk stranice. Biće na tvojoj adresi najkasnije za 48 sati, a platićeš je tek kada stigne.

[recent_products per_page=”12″ columns=”4″ orderby=”date” order=”desc”]