Igrao za Juventus, Portsmut i Stouk, a sada u 9. ligi

Posle skoro tri godine u penziji, nekadašnji napadač Portsmuta, Stouka i Juventusa ponovo se vratio fudbalu, ali ovog puta nastupajući za amaterski tim Manifilds, koji se takmiči u devetoj ligi.

Vensan Perikard je odavno od strane popularnog Footbal Managera bio najavljen kao potencijalna zvezda, ali se to nikada nije obistinilo.

On sada ima 32 godine, a u svojoj 12 godina dugoj karijeri, koja je uglavnom išla silaznom putanjom, promenio je 11 klubova. Posle Lige šampiona išla je Premijer liga, a onda niže engleske lige, pa penzija, da bi se iz nje vratio i zaigrao u devetoj ligi.

Kaže da je došao kako bi se zabavio, pošto su ga ljudi iz Manifildsa zamolili da im pomogne.

– Očekivali smo da kaže “ne, hvala”, ali on je došao na trening, objasnivši da je zauzet, ali da će pokušati da pomogne. Nikad nismo imali igrača sa takvom biografijom u klubu i imamo samo lepe reči za Vensana. Njegovo znanje i profesionalizam će biti sjani za momke i nadamo se da će nam pomoći – rekao je Grim Gi, pomoćni trener Manifildsa.

Perikard je u tim došao na poziv jednog od igrača, sa kojim se privatno poznaje.

– Glavni razlog što sam došao je da se zabavim, istrčim i pomognem timu. Odmah sam im rekao da nisam trenirao tri godine i da ne očekuju nikakva čuda – kazao je Perikard.

On je rođen u Kamerunu, ali je karijeru počeo u francuskom Sent Etjenu i igrao za reprezentaciju Francuske do 21 godine. Godine 2000. ga je doveo Juventus, predviđajući mu svetlu budućnost. Međutim, u Torinu je zabeležio samo jedan nastup i to u utakmici Lige šampiona sa Arsenalom.

Kasnije ga je u Portsmut doveo Hari Rednap, ali je za šest godina dva puta išao na pozajmice i postigao samo devet golova. Sa malo uspeha je igrao za Stouk, Šefild junajted, Plimut, Sautempton, Milvol, Karsli, Svindon.

Napadač je tokom boravka u Stouku proveo i pet nedelja u zatvoru, pošto je prebrzo vozio u pijanom stanju, nakon čega je pokušao da lažnim izjavama odgovornost prenese na svog očuha.

Perikard poseduje sopstvenu agenciju, koja pomaže stranim fudbalerima u Engleskoj da se što bolje prilagode novoj sredini.

*****