Koliko košta borba za pehar bez Fergija?

Pre 2 godine se povukao najveći trener u istoriji fudbalskog takmičenja na teritoriji Engleske, a njegov klub je sezone završavao na 7. i 4. mestu tabele.

Posle 13 premierligaških titula u njegovoj eri, Mančester je prvenstvo završio zadovoljan zbog plasmana u Ligu šampiona iako je u prošlom letnjem prelaznom roku potrošio oko 150 miliona evra na kupovinu novih igrača, a u leto i zimu pre toga više od 60.

Možda veliki Fergi nije slučajno okončao „Fergi time“ i baš odabrao kraj te 2012/13 da konačno, posle nekoliko najava, ustupi mesto nekom mlađem.

Postavljaju se pitanja: „Koliko Junajted košta odlazak u penziju sir Aleksa Fergusona? Koliko se plaća uključivanje u borbu za titulu bez njega?“

Ako je posle samo prve nepotpune godine procenjeno da Mojes nije tog kalibra da vodi tako veliki klub, Van Gal će imati dužu priliku. Došlo je do smene generacije, otišli su nosioci igre Ferdinand, Vidić, Evra, Gigs, uvek prisutni Braun, O Šea, a za njima Daren Flečer. Trenerima se nisu sviđali Anderson, Nani, Kagava, Kleverli, Zaha, Bitner.

kerik ferguson

 

Ipak, tu su bili i i dalje su Runi, Van Persi, Jang, Valensija, Kerik, Evans, Rafael, a ti isti su sada miljama daleko od vrha. Tim ne samo da nije zapretio Čelziju, već je u jednom momentu strahovao za mesto među četiri najbolje ekipe u ligi. Ovaj Mančester trenutno niko ne vidi kao ekipu koja može da poremeti planove Čelziju, Mančester Sitiju i Arsenalu.

Ovog leta potrošačkoj korpi pridodat je i Memfis Depaj, talentovano krilo iz PSV-a gazde kluba je koštalo 31 milion evropskih novčanica. Legenda kluba sa Old Traforda Dvajt Jork se oglasio pre nekoliko dana i u izjavi za Sky sport rekao da njegovom bivšem timu nedostaju još bar 3 vrhunska pojačanja. Po jedan odbrambeni, vezni i igrač na mestu napadača. Mnogi se slažu sa njim.

Sir Alex Ferguson

U fokusu jednog od najvećih svetskih klubova, sudeći po medijima, su Serhio Ramos, Mats Humels, Morgan Šniderlin, Bastijan Švajnštajger, Ilkaj Gundogan i mnogi drugi. Ovi momci imaju fudbalski kvalitet i ugovore koji na aktuelnom tržištu papreno koštaju.

Pogledajte i: Ovo su parovi prvog kola Premijer lige za sezonu 2015/2016

Porodica Glejzer se prilično otvorila i na obeštećenja za pojačavanje igračkog i trenerskog kadra je u poslednje vreme izdvojila oko 250 000 000 evra. Klub je od „precrtanih“ igrača zaradio nešto više od 30 000 000.

Skupo je i teško biti šampion bez Sira.

Slobodan Višković