Na današnji dan: Aleks Ferguson preuzeo Mančester junajted

Današnji datum je sigurno najznačajniji u novijoj istoriji Mančester junajteda, jer je na ovaj dan 1986. godine Aleks Ferguson postao trener “crvenih đavola”. O njegovom značaju govori i to što je na tom setu proveo 26 i po godina osvojiviši 13 puta Premijer ligu i dva puta  ligu šampiona.

Škot, koji je pre toga trenirao Aberdin, po dolasku na Old traford se susreo sa mnogobrojnim problemima, ali je posle nekoliko godinu uspeo da postavi zdrve temelje za razvoj kluba.

Sir Alex Ferguson

Igrački kadar koji je zatekao nije bio u dobrom stanju i poznato je da su nekolicina igrača imala problem sa alkoholom i lošom fizičkom spremom. Skoro četiri godine mu je bilo potrebno da osvoji prvi trofej – FA kup. Nakon toga Junajted je postao najmoćniji tim na ostrvu i jedan od najvećih brendova u svetskom fudbalu. Nema sumnje da velike zasluge za to pripadaju Ferguson.

On je razvio generaciju mladih igrača koji su ponikli u klubu, a kojoj pripadaju Pol Skols, braća Geri i Fil Nevil, Dejvid Bekam, Niki Bat, a predvodio ih je nešto stariji Rajan Gigs.

Aleks Feguson je tokom dve i po decenije rada u Mančester junajtedu postao jedan od najznačajnijih menadžera u istoriji svetskog fudbala. Bio je poznat kao neverovatan radnik i kao vođa koji insistira na disciplini.

Trinaest puta je osvajau Premijer ligu, 5 puta FA kup, četiri puta Liga kup, dva puta Ligu šampiona. Penzionisao se maja 2013. godine, a njegov odlazak je izazvao veliki potres na Old trafordu, čije posledice se i danas osećaju.

ferguson statistika

Interesantno je da je po broju osvojenih titula u Premijer ligi Fergusonu najbliži Arsen Venger sa svega tri titule.

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)