Rio Ferdinand – Od baletana do vrhunskog fudbalera

Kada se pomene Pekam prva asocijacija svima naravno budu Del Boj i Rodni i legendarne “Mućke”. No, jedan fudbalski as takođe dolazi iz ovog dela Londona. Rio Ferdinand.

Kao klinac se bavio baletom i bio toliko dobar da je dobio stipendiju Londonske škole da nastavi sa usavršavanjem. Prirodno, to nije smeo da saopšti svojim drugarima, pa je u početku pričao da ide na časove drame.

“Moji drugari su bili jako dobri prema meni i nisam mogao više da ih lažem. Dve godine sam pričao da su to časovi glume. Odlučio sam da kažem istinu i ostao sam i dalje deo tog društva. Časovi baleta su zahtevali veliko odricanje jer sam morao dva sata samo da odvojim na put, tamo i nazad, a išao sam tri puta nedeljno. U jednom momentu moj otac mi je rekao: ‘Sada je vreme da odlučiš. Da li želiš da se baviš baletom ili da postaneš fudbaler?’ Srećom, odabrao sam ovo drugo.”

Pekam je sam po sebi deo grada u kome se vrlo lako može upasti u probleme. Otac Rija Ferdinanda je bio vrlo strog i nije želeo da vidi svog sina kako odrasta u lokalnog hiligana.

“Moj otac bi me ‘ubio’ ako bih zapao u neku veću nevolju, tako da sam se stvarno trudio da izbegnem sve probleme. Kada sam imao 13 godina, došao bi autobus kojim smo išli na trening, a neki moji drugovi bi tada rekli: ‘Preskočiću ovo danas, ostaću u kraju’. Mislim da sam zbog te moje discipline i postigao tako velike rezultate u karijeri.”

Profesionalni fudbal je zaigrao kao član Vest Hema. 2000. godine postao je najskuplje plaćeni defanzivac kada je Lids izdvojio 18 miliona funti za njegov transfer.

rio ferdinand
izvor fotografije: itv.com

Bio je član jedne izuzetno talentovane generacije koja je bila i nadomak osvajanja titule u Premijer ligi. No, kako Rio to ističe, falilo je iskustva za korak više. Finansijski problemi u Lidsu onemogućili su da ova ekipa ostane na okupu duže vremena, te je usledio transfer u Mančester Junajted. Rio

Ferdinand je postao prvi defanzivac na svetu koji plaćen više od 30 miliona funti.

“Na mom prvom treningu želeo sam sve da impresioniram. Zagrevali smo i igrali ‘piggy-in-the-middle’. Ja sam trebao da presečem pas, ali nisam uspevao.”

Ole Gunar Solskjer je u jednom momentu rekao: ‘Koliko smo ga platili? 30 miliona? Nemoguće’.

“Mogao sam takvu reakciju da očekujem od Roja Kina ili Pola Skolsa, ali nisam mislio da će Solskjer to da kaže. Sa ove distance se uvek nasmejem kada se toga setim.”

rio ferdinand i aleks ferguson
izvor fotografije: talksport.com

Nama svima dobro poznati štoperski par u jednom momentu činili su Rio Ferdinand i Nemanja Vidić. Verovatno i najbolji tandem u odbrani na svetu u tom trenutku. Jedan za drugog imaju samo reči hvale. A kako i ne bi, uzimajući u obzir uspehe koje su postizali.

“Uvek su mi postavljali pitanja vezano za našu zajedničku igru. Moj omiljeni saigrač u odbrani. Nismo ništa posebo morali da uvežbavamo na treninzima. Jednostavno se sve poklopilo. Prirodno. Nemanja je bio agresivan, startovao je odmah na protivnike. Ukoliko bi jedan napravio grešku, drugi je bio tu odmah da ga pokrije. Gurali smo jedan drugog do maksimuma i to je doprinelo da ostvarimo sjajne rezultate.”

Šest puta je osvajao Premijer ligu, tri puta Liga kup, jednom FA kup. Ima jedan trofej Lige Šampiona. U karijeri mu nedostaje jedino trofej sa reprezentacijom Engleske. Kvaliteta su imali, ali do nekog značajnog rezultata nisu mogli. Rio Ferdinand, od dečaka koji je igrao balet do vrhunskog fudbalera.

*****

Vlada Janković

Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)