Vikarejdž Roud: Osinje gnezdo

Vikarejdž Roud (Vicarage Road) je stadion Votforda, novog premijerligaša od sledeće sezone.

Stadion je sa svim sedećim mestima i može primiti 20,877 gledalaca nakon završetka nove tribune 2014. godine. Ovaj stadion je dom Votforda još od 1922, kada se klub preselio sa tadašnjeg stadiona Kasio Rouda (Cassio Road), nakon 23 godina igranja na njemu.
Zvanično ga je otvorio pukovnik Čarls Hejli, vlasnik Benskins pivare, na meču protiv Milvola 30. avgusta 1922. godine.

Vikarejdž Roud je tada imao dve male pokrivene tribine i nekoliko terasa. Jedna od ovih tribina, Junion tribina, je preseljena sa prethodnog stadiona Votforda, Kasio Rouda. Desetak godina kasnije, Junion tribina je zamenjena novom Šrodels tribinom.

Radovi na stadionu su se nastavili pedesetih i šesdesetih godina, kada je dograđena glavna tribina 1969. Šrodels tribina je pak zamenjena novom tribinom 1986. Nakon Tejlorovog izveštaja 1993. i 1995, dve nove tribine su izgrađene na obe strane. Ostala je samo da se rekonstruiše originalna glavna tribina iz 1922. Nakon što je glavna tribina zatvorena 2004. zbog neispunjavanje bezbednosnih uslova, porušena je 2010. kao rezultat zabrinutosti za stabilnost tribine.

vikarejdz roud 1950
Vikarejdz Roud 1950. godine

Stadion je skoro renoviran, kada je izgrađena nova tribina na istočnoj strani. Nazvana je Ser Elton Džon tribina i otvorena je u decembru 2014. Ova pokrivena tribina na jednom nivou je dosta udaljena od terena i prima 3,100 navijača. Neuobičajeno za engleske prilike, ova nova tribina je izdignuta u odnosu na teren tako da navijači moraju da se popnu nekoliko stepenica ispred nje kako bi došli do svog mesta. Iako je to jednostavna tribina po izgledu, njena izgradnja je poboljšala celokupni izgled stadiona. Postoji mogućnost dogradnje još jednog nivoa na ovoj tribini ka terenu, čime bi stadion dobio kapacitet oko 25,000 mesta. Kako bi se odala počast Eltonu Džonu, na zadnjem zidu tribine velikim slovima su ispisane reči „Your Song“ kao deo reči jednog od njegovih hitova.

Nasuprot nove tribine je tribina Rouz, koja je skoro preimenovana u tribinu Grejema Tejlora, po bivšem menadžeru kluba. Ova tribina je otvorena 1986. To je tribina na dva nivoa sa interesantnim dizajnom krova, sa mnoštvom polukružnih lukova. Svetlost takođe može prodreti kroz krov čime se dobija zanimljiva igra senki. Na njoj se takođe nalaze lože za funkcionere.

Severni i južni deo stadiona je renoviran tokom devedesetih zajedno sa tribinom Grejema Tejlora. Oba kraja tribina su na jednom nivou, sa reflektorima čudnog izgleda koji su pričvrćeni za krovove. To su Vikarejdž Roud i Rukeri tribina, koja je veća. Sa izgradnjom velikog bloka za kancelarije odmah iza stadiona, u uglu između Rokeri i Grejam Tejlor tribine, klub je privremeno popunio ovaj ugao. Međutim, zbog finansijskih poteškoća, radovi nisu završeni pa je ostala ružna nezavršena struktura.

Tribina Sir Elton Džon na Vikarejdž Roudu
Tribina Sir Elton Džon na Vikarejdž Roudu

Osim što je bio dom Votforda od otvaranja, na njemu su igali domaće mečeve i fudbalski klub Veldston (Wealdstone F.C.) od 1991. do 1993, i ragbi tim Sarakens (Saracens) od 1997. dok se nisu preselili na svoj novi stadion Alijanc Park u februaru 2013.

Nakon što je otkupio stadion od Benskinsa u januaru 2002, finasijska situacija je naterala Votford da ga prodaju i zakupe ponovo kasnije te godine. Međutim, nakon kampanje koja je nazvana „Hajde da otkupimo Vik“, sa donacijama navijača kao i bivšeg vlasnika i poznatog pevača Eltona Džona koji je donirao svu zaradu sa koncerta koji je držao na Vikarejdž Roudu, klub je mogao ponovo da otkupi stadion u septembru 2004.

Prva utakmica pod reflektorima na Vikarejdž Roudu je odigrana 1953, kada su svetla instalirana na vrhu glavne tribine. Oni su zamenjeni 1960, kada su izgrađena četiri pilona na uglovima stadiona. Trenutno su reflektori postavljeni na vrhu Vikarejdž Roud i Rukeri tribine.

 vikarejd-roud-stadion

Stadion Vikarejdž Roud je 1982. dobio svoju železničku stanicu, što je bila retkost. Koristila je kako bi se smanjila gužva oko stadiona i radila je se samo na dan utakmice. Stanicu su 4. decembra 1982. otvorili Elton Džon i Lord Aberder, predsednik „Football Trust“. Stanica je izbačena iz upotrebe kada su Britanske železnice zatvorile tu liniju 1996. i od tada je napuštena. Predviđa se otvaranje stanice metroa u blizini stadiona 2018. godine.

Votford je klub koji se dugo mučio da izbori plasman u Premijer ligu, od kada je ispao u sezoni 1999/2000. I ove sezone su igrali promenljivo, ali sjajnom završnicom došli su do direktnog plasmana u Premijer ligu, i za malo ostali bez trofeja osvajača Čempionšipa. Vlasnik ovog kluba Poco baš i nema strpljenje za menadžere, pa je tako neizvesno da li će Jokanović ostati na klupi nakon što je izborio promociju, čime stvara pometnju u ekipi. Takva politika klubova se nikad nije pokazala uspešnom, što više priliči za fudbal s ovih prostora. Nadam se da će ova ekipa sa borbenim igračima uspeti da se izdigne iznad toga i pokušati da na svom vrelom terenu izbori što više bodova za opstanak. Nadam se i da će vlasnik naučiti lekciju na lakši način, zbog svih onih kojima je Votford u srcu.

Dalibor Gavrilović Gavra

Obavezno pogledatajte i
Pomozite rad sajta, Jedan šer je dovoljan :)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*