Najava: Liverpul – Everton

Liverpool i Everton se nadaju da će svoju lošu formu ostaviti iza sebe pobjedom nad gradskim rivalom kada se u subotu nađu licem u lice u prvom Merseyside derbiju ove sezone.

Brendan Rodgersov Liverpool je izgubio posljednje dvije utakmice u Premier ligi, a da bi izbacili drugoligaša Middlesbrougha iz Capital One kupa bilo je potrebno da se izvede čak 30 penala, nakon što su u regularnom vremenu igrali 1-1, a u produžetku zabili još po jedan gol.

Njihova tri poraza u posljednje četiri utakmice u ligi su ih postavila na jedanaestu poziciju i sedam bodova iza lidera Premier lige, ekipe Chelsea.

Phillipe Coutinho i Jordan Henderson su propustili kup utakmicu zbog povreda, a da li će biti u stanju da odigraju svoje uloge protiv Evertona odlučiće se na procjeni njihovog zdravstvenog stanja prije meča.

Glen Johnson, Emre Can, Joe Allen i Daniel Sturridge su takođe van stroja, iako se posljednji sa spiska vratio treninzima. Jon Flanagan sigurno neće biti u sastavu jer je podvrgnut operaciji koljena.

U međuvremenu, ‘Karamele’ imaju samo jednu Premier-ligašku pobjedu za svojim pojasom pred meč sa najvećim rivalom, komšijom sa Anfielda.

Strana Roberta Martineza je pretrpila šokantan poraz od Crystal Palacea prošlog vikenda, kada su gosti imali samo 3 šuta u okvir, ali i isto toliko golova, dovoljnih da zaledi Goodison Park.

U Capital One kupu su imali težeg protivnika nego Liverpool, gostovali su u Wales kod ekipe Swansea i sa rezervnim timom izgubili 3-0.

Dobra vijest iz ovog poraza je povratak Bryana Ovieda, koji je igrao gotovo cijeli sat nakon što je van terena od januara, zbog preloma noge.

Kostarikanac bi mogao biti u kombinaciji za derbi, kao i Arouna Kone koji se našao na klupi protiv Swansea, takođe je moguć povratak i Stevena Pienaara. Seamus Colemanov angažman je idalje u nedoumici zbog povrede glave u meču Evropa lige protiv Wolfsburga prije desetak dana.

Liverpool u meč ulazi sa dobrim skorom protiv Evertona, pobjedivši ih u tri i odigravši dvije nerješene u zadnjih pet utakmica, uključujući i pobjedu od 4-0, posljednji put kada se igralo na Anfieldu.

Izvor: evertonbalkanfansofficial.webstarts.com